Makaron z sosem (bez)serowym z ziemniaków
Totalny wstyd, ale w zamierzchłych czasach mej egzystencji jadałam makaron z serowym sosem instant… chemia, plastik i zło, było minęło. W teraźniejszości kiedy nachodzi mnie ochota coś podobnego, robię jeden z sosów (bez)serowych. Na przykład sos kalafiorowy, sos serowy z brokułami, sos słonecznikowy czy ziemniaczany… na który przepis masz tu poniżej, enjoy :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
250 g ziemniaków
1 duża marchewka
1/2 cebuli cukrowej
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1,5 szklanki wody z gotowania warzyw
2 łyżeczki oleju kokosowego
2-4 ząbki czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
sól i chilli do smaku
+ makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy
++ wegański parmezan
+++ gomasio
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek i cebulę podsmaż na odrobinie oleju kokosowego.
- Obrane ziemniaki i marchew ugotuj aż będą miękkie.
- Warzywa odsącz na durszlaku, zachowując wodę z gotowania.
- Ugotowane warzywa, usmażoną cebulę z czosnkiem, część wody z gotowania oraz pozostałe składniki umieść w blenderze i wymieszaj na gładką masę.
- Sos przed podaniem wymieszaj z makaronem, posyp wegańskim parmezanem, świeżymi ziołami lub przyprawami (np. gomasio z czarnego sezamu).
TIP: Jeśli sos będzie za gęsty – dodaj więcej wody z gotowania warzyw, jeśli za rzadki – trochę mąki kukurydzianej.
Potato & cashew cheese-less pasta
RECIPE
INGREDIENTS
250 g potatoes
1 big carrot
1/2 white onion
1/2 cup cashews
1,5 cup of water from boiled potatoes and carrot
2 tsp coconut oil
2-4 cloves of garlic
4 tbsp nutritional yeast flakes
1 tbsp soy sauce
1 tbsp apple vinegar
pinch of salt and mild chilli
+ favorite gluten-free or whole-grain pasta
++ vegan parmesan
+++ gomasio
PREPARATION
- Fry onion and garlic on coconut oil.
- Peeled potatoes and carrot cook until soft.
- Drain the vegetables, and keep the water from boiling.
- Cooked vegetables, fried onion and garlic, water from boiling and the rest of ingredients place in a blender and blend until smoth.
- Just before serving stir sauce with pasta, sprinkle with vegan parmesan cheese, fresh herbs or spices (for example black sesame gomasio).
TIP: If sauce is to dense – add more water from boiling, if to thin – add some corn flour.
BRAK KOMENTARZY