Makaron z sosem (bez)serowym z ziemniaków

Totalny wstyd, ale w zamierzchłych czasach mej egzystencji jadałam makaron z serowym sosem instant… chemia, plastik i zło, było minęło. W teraźniejszości kiedy nachodzi mnie ochota coś podobnego, robię jeden z sosów (bez)serowych. Na przykład sos kalafiorowy, sos serowy z brokułami, sos słonecznikowy czy ziemniaczany… na który przepis masz tu poniżej, enjoy :)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

250 g ziemniaków
1 duża marchewka
1/2 cebuli cukrowej
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1,5 szklanki wody z gotowania warzyw
2 łyżeczki oleju kokosowego
2-4 ząbki czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
sól i chilli do smaku

+ makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy
++ wegański parmezan
+++ gomasio

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek i cebulę podsmaż na odrobinie oleju kokosowego.
  2. Obrane ziemniaki i marchew ugotuj aż będą miękkie.
  3. Warzywa odsącz na durszlaku, zachowując wodę z gotowania.
  4. Ugotowane warzywa, usmażoną cebulę z czosnkiem, część wody z gotowania oraz pozostałe składniki umieść w blenderze i wymieszaj na gładką masę.
  5. Sos przed podaniem wymieszaj z makaronem, posyp wegańskim parmezanem, świeżymi ziołami lub przyprawami (np. gomasio z czarnego sezamu).

TIP: Jeśli sos będzie za gęsty – dodaj więcej wody z gotowania warzyw, jeśli za rzadki – trochę mąki kukurydzianej.


Potato & cashew cheese-less pasta

sos_(bez)serowy_z_ziemniaka

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 4

INGREDIENTS

250 g potatoes
1 big carrot
1/2 white onion
1/2 cup cashews
1,5 cup of water from boiled potatoes and carrot
2 tsp coconut oil
2-4 cloves of garlic
4 tbsp nutritional yeast flakes
1 tbsp soy sauce
1 tbsp apple vinegar
pinch of salt and mild chilli

+ favorite gluten-free or whole-grain pasta
++ vegan parmesan
+++ gomasio

PREPARATION

  1. Fry onion and garlic on coconut oil.
  2. Peeled potatoes and carrot cook until soft.
  3. Drain the vegetables, and keep the water from boiling.
  4. Cooked vegetables, fried onion and garlic, water from boiling and the rest of ingredients place in a blender and blend until smoth.
  5. Just before serving stir sauce with pasta, sprinkle with vegan parmesan cheese, fresh herbs or spices (for example black sesame gomasio).

TIP: If sauce is to dense – add more water from boiling, if to thin – add some corn flour.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.