Malinowo miętowy sernik na zimno

Soundtrack dzisiejszego dnia https://www.youtube.com/watch?v=_dYygytO4TU z dedykacją dla agresywnych, sfrustrowanych piątkowych kierowców :)

Możecie sobie zużywać akumulatory trąbiąc na mnie, możecie próbować rozjechać, bo uważacie że ulice należą do was, whatever, to wy stoicie w tym korku, ja jestem już w domu i jem sobie ciasto :P

Malinowe ciasto à la sernik na zimno, bez pieczenia, bez glutenu, za to z mnóstwem wartościowych składników. Orzechowo-daktylowy spód, nadzienie ze świeżych malin i orzechów nerkowca słodzone syropem klonowym, polewa z gorzkiej czekolady oraz świeżą miętą marokańską na wierzchu. A teraz do roboty…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min. + 6 h
Ilość porcji: tortownica 22 cm

SKŁADNIKI

spód:
2/3 szklanki orzechów włoskich
2/3 szklanki migdałów
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
6-8 daktyli (moczonych 15 minut w wodzie)
1/2 łyżki soku z cytryny

nadzienie:
2,5 szklanki nerkowców (moczonych min. 8 h w wodzie)
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin
1/3 szklanki syropu klonowego
4 łyżki soku z cytryny
szczypta soli morskiej

polewa:
125 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
1/3 szklanki mleka sojowego

TIP: jeśli masz mrożone maliny, wyjmij je 2 h wcześniej, zanim zaczniesz robić ciasto.

Mleko sojowe powinno mieć temperaturę pokojową – zimne mleko w zetknięciu z roztopionym olejem kokosowym może spowodować zmianę jego stanu skupienia na stały.

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Wszystkie składniki zmiel dokładnie w blenderze. Blachę o wielkości 22 cm wyłóż dokładnie masą, dociskając i wyrównując łyżką, aby spód miał w miarę gładką powierzchnię. Wstaw do lodówki na czas robienia nadzienia.

nadzienie:

  1. Składniki umieść w blenderze i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Wyjmij spód z lodówki i rozprowadź na nim nadzienie.
  3. Ciasto umieść z powrotem w lodówce na min. 4 h, żeby zastygło.

polewa:

  1. Czekoladę roztop na parze, a kiedy będzie płynna dolej do niej mleko sojowe i dokładnie wymieszaj.
  2. Polewę lekko ostudź, a potem rozprowadź dokładnie pędzelkiem na powierzchni ciasta.
  3. Dodatkowo nie zastygniętą polewę możesz posypać płatkami migdałowymi, owocami lub cukrową posypką w ulubionym kolorze (tak tą niezdrową, słodką i kolorową, czasem można ;). Przed podaniem udekoruj je listkami świeżej mięty (to dość istotny dodatek smakowy w przypadku tego ciasta, ale jak nie lubisz to forget it).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.