Mazurek z nutellą

…oczywiście wegańską, raw i domowej roboty, nutellą bez dodatku cukru, na bezglutenowym kruchym spodzie. No to nie będę dorabiać ideologii, jest wiosna, jest czas na mazurki, więc do roboty :)

Rok temu był mazurek orzechowo bezowypascha waniliowo czekoladowa, omnomnom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: naczynie 27 x 18 cm

SKŁADNIKI

spód:
1 szklanka mąki bezglutenowej (np. 1/2 kukurydzianej + 1/2 ziemniaczanej)
1/2 szklanki mąki migdałowej*
150 g wegańskiego masła**
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli

*drobno zmielonych migdałów
**np. Aslan

TIP: Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się łączyło dodaj kilka łyżek zimnej wody. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.

masa (nutella):
1 szklanka daktyli
1/2 szklanki mleka ryżowego niesłodzonego (lub innego)
1/2 puszki mleka kokosowego
6 łyżek kakao
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki migdałów
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Siemię lniane wymieszaj z wodą, odstaw na kilka minut.
  2. Mąki i sól wymieszaj.
  3. Dodaj masło, syrop klonowy i siemię lniane.
  4. Ugniataj ciasto aż będzie elastyczne i jednolite.
  5. Wstaw do lodówki na min. 1 h (może być nawet cała noc).
  6. Po upływie tego czasu naczynie żaroodporne albo blachę wysmaruj odrobiną oleju i wypełnij ciastem, budując dość wysokie ranty (aby daktylowa nutella nie wypłynęła, później po nałożeniu na ciasto).
  7. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 175 stopni.
  8. Odstaw do ostygnięcia.

masa (nutella):

  1. Daktyle namocz w mleku ryżowym (czasem wystarczy 1 h, czasem więcej).
  2. Orzechy i migdały upraż w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (kilkanaście minut).
  3. Namoczone daktyle oraz wszystkie pozostałe składniki zblenduj dokładnie na jednolitą masę (w zależności od mocy blendera może być ona mniej lub bardziej ziarnista z uwagi na orzechy).
  4. Ostudzony spód ciasta wypełnij dokładnie masą daktylową, posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Przechowuj w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Myślałam, że w masie będzie kryło się awokado, a tu niespodzianka… daktyle! Musi smakować obłędnie, wyobrażam to sobie <3 W dodatku pięknie wygląda!

  • jest cudowny! te składniki na nutelle najlepsze <3 czuję, że zaczęłabym od wyjadania z miski, a potem połowa trafiła by na mazurka XD ciasta z kruchym spodem i tak bogatym wnętrzem zawsze zachwycają podniebienie :)

    • eat me please

      zrobiłam dokładnie to o czym piszesz, wyjadałam z miski, ale na wszelki wypadek była podwójna porcja ;) samo zdrowie!