Mazurek ze słonym karmelem

Mazurek last minute, taki żeby rozpuścić gości roślinnymi słodkościami ;) Poza tym że wegański to bezglutenowy, ze słonym karmelem z mleka kokosowego <3

Mazurek ze słonym karmelem – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: naczynie 27 x 18 cm

SKŁADNIKI

spód:
1,5 szklanki mąki kokosowej
150 g wegańskiej margaryny
ok. 1 szklanki zimnej wody
1-3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder*
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki siemienia lnianego + ciepła woda
spora szczypta soli

karmel:
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki cukru palmowego**
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki nerkowców (moczonych przez noc!)
spora szczypta soli

+ opcjonalnie szczypta kurkumy dla podbicia koloru ;)
++ migdały i kruszone ziarno kakaowca do dekoracji

*zmielisz go w młynku
**lub innego ciemnego cukru (kokosowego, muscovado)

TIP: Nerkowce są dla konsystencji, zmieniają nieco smak, ale możesz je pominąć karmel będzie bardziej lejący i słodszy ;)

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 175 stopni. Blachę lub naczynie żaroodporne nasmaruj odrobiną oleju.
  2. Siemię lniane zmiel i wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, pozostaw na kilka minut.
  3. Składniki na ciasto (papkę z siemienia lnianego też) wymieszaj w misce i ugnieć z nich ciasto (najlepiej na blacie).
  4. Ciastem wyłóż blachę tak, aby starczyło na zrobienie wyższych rantów (które utrzymają nadzienie w ryzach).
  5. Piecz ok. 20 minut.
  6. Pozostaw do ostygnięcia.

TIP: Ciasto wychodzi dość kruche i w zależności od mąki może potrzebować nieco więcej lub mniej wody, powinno być na tyle plastyczne żeby uformować spód z rantami (ja zrobiłam nieco za grube ;)

karmel:

  1. Wszystkie składniki – poza nerkowcami – umieść w garnku i podgrzewaj do momentu wrzenia, następnie zmniejsz moc kuchenki i co jakiś czas mieszając, czekaj aż karmel będzie gęsty i pyszny ;)
  2. Gotowy karmel zdejmij z kuchenki i umieść wraz z odsączonymi nerkowcami w pojemniku blendera. Zblenduj na gładką masę.
  3. Nadzienie rozprowadź równomiernie na spodzie, na koniec udekoruj migdałami.

TIP: Kolor na początku będzie blady, ale podczas odparowywania i postępowania procesu karmelizacji cukru, zmieni się na karmelowy. Jeśli chcesz go nieco podkręcić możesz dodać szczyptę kurkumy.


Salted caramel shortcrust cake

Mazurek ze słonym karmelem – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 1 h
Serves: casserole 27 x 18 cm

INGREDIENTS

shortcrust:
1,5 cup of coconut flour
150 g vegan margarine
approx. 1 cup of cold water
1-3 tbsp ground xylitol*
4 tbsp of potato starch
2 tbsp flaxseed + warm water
solid pinch of salt

caramel:
1 can of coconut milk (400 ml)
3 tbsp of palm sugar**
1 tsp vanilla extract
1/2 cup of cashews (soaked overnight!)
solid pinch of salt

+ optional pinch of turmeric for the color ;)
++ almonds and crushed cocoa beans for decoration

* you can grind it in the coffee grinder
** or other dark sugar (coconut, muscovado)

PREPARATION

shortcrust:

  1. Set the oven to 175 degrees. Grease the baking tray or casserole dish with oil.
  2. Grind flaxseed and combine with some warm water, leave for a few minutes.
  3. Pour all the shortcrust ingredients (flaxseed pulp also) into a bowl and knead the dough (preferably on the counter).
  4. Press the dough into a casserole dish, make a higher edges (which will keep the filling).
  5. Bake for about 20 minutes.
  6. Leave to cool.

TIP: The shortcrust is quite crumble and depending on the flour it may need a bit more or less water, it should be plastic enough to form a bottom with edges (I made them bit too thick ;)

caramel:

  1. Put all the ingredients – except cashew – into a pot and heat up to the boiling point, then reduce the power of the oven and stir occasionally, wait until the caramel will be thick and delicious ;)
  2. When it’s ready, remove from the heat and place it with the drained cashews in the blender container. Blend until smooth.
  3. Now fill the crust with this caramel and decorate with almonds.

TIP: The color at the beginning will be pale, but during the evaporation and the caramelization, it will turn into caramel. If you want pimp it up a bit, you can add a pinch of turmeric.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.