Meat(less)balls w rozmarynowym sosie
Meatballs’y do dań szybkich nie należą, dlatego jadam je tylko czasem. Ale jak już jadam to na wypasie. Tym razem nie-mięsne kulki z fasoli utopiłam w baaaaardzo kremowym, rozmarynowym sosie na bazie nerkowców i jogurtu kokosowego.
Jeśli wolisz klasyczny sos pomidorowy zapraszam do zrobienia go z tego przepisu.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
meat(less)balls:
3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli *
1-1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
2/3 szklanki płatków owsianych**
1/3 szklanki słonecznika
3 łyżki oliwy extra virgin
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2-1 łyżeczki soli
*Możesz zastąpić ją 2 puszkami czerwonej fasoli – wtedy pomijasz 2 pierwsze punkty przepisu.
**Bezglutenowych lub zwykłych
sos biały:
4 łyżki wegańskiego masła
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
2 szklanki warzywnego bulionu
1/2 szklanki nerkowców
1-2 łyżki mąki kukurydzianej***
2 łyżeczki białego pieprzu
1 jogurt kokosowy bez cukru lub roślinna śmietana
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
***lub innej do zagęszczenia sosu
Dodatki:
opakowanie bezglutenowego spaghetti
wegański parmezan
świeże zioła do posypania
PRZYGOTOWANIE
meat(less)balls:
- Fasolę namocz przez noc.
- Następnego dnia ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. To samo zrób z ryżem (ugotuj i odstaw)
- Na odrobinie oliwy podsmaż cebulę, aż będzie szklista, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmaż chwilę. Zdejmij z kuchenki.
- Siemię lniane namocz w odrobinie ciepłej wody, odstaw na kilka minut.
- Płatki, ziarna słonecznika i przyprawy zmiel na proszek za pomocą blendera.
- Fasolę, cebulę z czosnkiem, ugotowany ryż i zmielone płatki z ziarnami połącz ze sobą używając blendera z metalowym ramieniem (trzeba zblendować, ale nie do końca, tak żeby nie powstała zbyt gładka pasta).
- Z masy uformuj małe kulki, obtaczaj je w odrobinie wegańskiego parmezanu, umieszczaj w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni) na ok. 20 minut.
- W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente i zrób sos.
sos biały:
- Na maśle podsmaż cebulę, aż się zeszkli, dodaj czosnek, smaż kolejną minutę. Odstaw na kilka do przestygnięcia.
- Bulion warzywny, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki sosu umieść w pojemniku blendera i zblenduj na gładką masę.
- Sos umieść z powrotem na patelni i gotuj na małej mocy kuchenki do momentu aż zgęstnieje.
Meat(less)balls spaghetti & white rosemary sauce
RECIPE
INGREDIENTS
meat (less) balls:
3 cups of black beans *
1 1/2 cup of cooked rice
2/3 cup of oats
1/3 cup of sunflower
3 tbsp extra virgin olive oil
1 red onion
3 garlic cloves
2 tbsp grouded flaxseed
1 tbsp of marjoram
1 tsp of thyme
1 tsp of chilli
1 tsp of sweet pepper
1 tsp of smoked pepper
1/2-1 tsp of salt
* You can replace it with 2 cans of red beans – then you skip the first two points of the recipe.
** Gluten-free or ordinary
white sauce:
4 tbsp of vegan butter
2 garlic cloves
1 white onion
2 cups of vegetable broth
1/2 cup of cashews
1-2 tbsp of corn flour ***
2 tsp of white pepper
1 coconut yogurt without sugar or plant based cream
1-2 branches of fresh rosemary
*** or other to thicken the sauce
OTHER:
package of gluten-free spaghetti
vegan parmesan
fresh herbs for topping
PREPARATION
meat (less) balls:
- Soak the beans overnight.
- The next day, cook in lightly salted water until they’re soft. Do the same with the rice.
- Fry onion on a little olive oil until it is golden brown, add the garlic pressed through the press, fry for a moment. Take off the stove.
- Soak flaxseed in a warm water, leave for a few minutes.
- Grind oat flakes, sunflower seeds and spices into a powder (using a blender).
- Now combine it all together (beans, onion with garlic & flakes with sunflower), using your hands and a partially metal arm blender (you need to blend this but not completely).
- Form small balls, roll them in a little vegan parmesan, place on a baking tray lined with baking paper.
- Put in the oven (preheated to 200 degrees) for approx. 20 minutes.
- In the meantime, cook spaghetti al dente and make the sauce.
white sauce:
- Fry onions in butter until they are golden brown, add garlic, cook another minute. Set aside to cool.
- Mix vegetable broth, fried onion with garlic and other sauce ingredients in a blender container into a smooth sauce.
- Place the sauce back in the pan and cook on the low power until it thickens.
BRAK KOMENTARZY