Meat(less)balls w rozmarynowym sosie

Meatballs’y do dań szybkich nie należą, dlatego jadam je tylko czasem. Ale jak już jadam to na wypasie. Tym razem nie-mięsne kulki z fasoli utopiłam w baaaaardzo kremowym, rozmarynowym sosie na bazie nerkowców i jogurtu kokosowego.

Jeśli wolisz klasyczny sos pomidorowy zapraszam do zrobienia go z tego przepisu.

Meat(less)balls spaghetti w białym rozmarynowym sosie – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 45 min. + 1,5 h
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

meat(less)balls:
3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli *
1-1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
2/3 szklanki płatków owsianych**
1/3 szklanki słonecznika
3 łyżki oliwy extra virgin
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2-1 łyżeczki soli

*Możesz zastąpić ją 2 puszkami czerwonej fasoli – wtedy pomijasz 2 pierwsze punkty przepisu.
**Bezglutenowych lub zwykłych

sos biały:
4 łyżki wegańskiego masła
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
2 szklanki warzywnego bulionu
1/2 szklanki nerkowców
1-2 łyżki mąki kukurydzianej***
2 łyżeczki białego pieprzu
1 jogurt kokosowy bez cukru lub roślinna śmietana
1-2 gałązki świeżego rozmarynu

***lub innej do zagęszczenia sosu

Dodatki:
opakowanie bezglutenowego spaghetti
wegański parmezan
świeże zioła do posypania

PRZYGOTOWANIE

meat(less)balls:

  1. Fasolę namocz przez noc.
  2. Następnego dnia ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. To samo zrób z ryżem (ugotuj i odstaw)
  3. Na odrobinie oliwy podsmaż cebulę, aż będzie szklista, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmaż chwilę. Zdejmij z kuchenki.
  4. Siemię lniane namocz w odrobinie ciepłej wody, odstaw na kilka minut.
  5. Płatki, ziarna słonecznika i przyprawy zmiel na proszek za pomocą blendera.
  6. Fasolę, cebulę z czosnkiem, ugotowany ryż i zmielone płatki z ziarnami połącz ze sobą używając blendera z metalowym ramieniem (trzeba zblendować, ale nie do końca, tak żeby nie powstała zbyt gładka pasta).
  7. Z masy uformuj małe kulki, obtaczaj je w odrobinie wegańskiego parmezanu, umieszczaj w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni) na ok. 20 minut.
  9. W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente i zrób sos.

sos biały:

  1. Na maśle podsmaż cebulę, aż się zeszkli, dodaj czosnek, smaż kolejną minutę. Odstaw na kilka do przestygnięcia.
  2. Bulion warzywny, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki sosu umieść w pojemniku blendera i zblenduj na gładką masę.
  3. Sos umieść z powrotem na patelni i gotuj na małej mocy kuchenki do momentu aż zgęstnieje.


Meat(less)balls spaghetti & white rosemary sauce

Meat(less)balls spaghetti w białym rozmarynowym sosie – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 45 min. + 1,5 h
Serves: 4

INGREDIENTS

meat (less) balls:
3 cups of black beans *
1 1/2 cup of cooked rice
2/3 cup of oats
1/3 cup of sunflower
3 tbsp extra virgin olive oil
1 red onion
3 garlic cloves
2 tbsp grouded flaxseed
1 tbsp of marjoram
1 tsp of thyme
1 tsp of chilli
1 tsp of sweet pepper
1 tsp of smoked pepper
1/2-1 tsp of salt

* You can replace it with 2 cans of red beans – then you skip the first two points of the recipe.
** Gluten-free or ordinary

white sauce:
4 tbsp of vegan butter
2 garlic cloves
1 white onion
2 cups of vegetable broth
1/2 cup of cashews
1-2 tbsp of corn flour ***
2 tsp of white pepper
1 coconut yogurt without sugar or plant based cream
1-2 branches of fresh rosemary

*** or other to thicken the sauce

OTHER:
package of gluten-free spaghetti
vegan parmesan
fresh herbs for topping

PREPARATION

meat (less) balls:

  1. Soak the beans overnight.
  2. The next day, cook in lightly salted water until they’re soft. Do the same with the rice.
  3. Fry onion on a little olive oil until it is golden brown, add the garlic pressed through the press, fry for a moment. Take off the stove.
  4. Soak flaxseed in a warm water, leave for a few minutes.
  5. Grind oat flakes, sunflower seeds and spices into a powder (using a blender).
  6. Now combine it all together (beans, onion with garlic & flakes with sunflower), using your hands and a partially metal arm blender (you need to blend this but not completely).
  7. Form small balls, roll them in a little vegan parmesan, place on a baking tray lined with baking paper.
  8. Put in the oven (preheated to 200 degrees) for approx. 20 minutes.
  9. In the meantime, cook spaghetti al dente and make the sauce.

white sauce:

  1. Fry onions in butter until they are golden brown, add garlic, cook another minute. Set aside to cool.
  2. Mix vegetable broth, fried onion with garlic and other sauce ingredients in a blender container into a smooth sauce.
  3. Place the sauce back in the pan and cook on the low power until it thickens.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.