01.05.2014

Mleko kokosowe i migdałowe DIY

Taka akcja… Potrzebujesz mleka kokosowego do zupy, w osiedlowym nie ma, dalej nie chce ci się jechać, nic pilnego, potrzebujesz go na wieczór… Jeśli masz w domu chociaż jedną szklankę wiórków lub płatków kokosowych jesteś uratowana/ny.

Postanowiłam zrobić mały update tego wpisu. Na podstawie przepisu na mleko kokosowe możesz sobie zmontować różne inne mleka roślinne (z migdałów lub dowolnie wybranych orzechów). Zasada jest taka sama 1 szklanka (może być nieco więcej jeśli lubisz bardziej intensywne w smaku) wybranego surowca (namoczonego 4-12 h) plus 2-4 szklanki wody, blendujesz, odsączasz przez gazę i masz mleko. Tego co pozostaje w gazie możesz użyć do pieczenia, bądź jako bezglutenowej panierki w połączeniu z ulubionymi przyprawami.


PRZEPIS

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

MLEKO KOKOSOWE

1 szklanka wiórków kokosowych
2-4 szklanki wody*

*im mniej wody tym tłustsze mleko.

MLEKO MIGDAŁOWE

1 szklanka migdałów
3,5 szklanki wody
1 łyżka słodkiego syropu (jak lubisz)
odrobina wanilii
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

MLEKO KOKOSOWE

  1. Wiórki kokosowe zalej ciepłą, przegotowaną wodą (1-2 szklanki), odstaw na min. 4h do lodówki.
  2. Po upływie tego czasu wrzuć wszystko do blendera, zmiksuj dolewając 1-2 kolejne szklanki przefiltrowanej wody.
  3. Przygotuj sobie miskę na której zamontujesz sitko z gazą i odsącz ciecz od resztek kokosa.
  4. To co otrzymasz w misce to twoje mleko kokosowe (to co pozostanie możesz wykorzystać i dodać do ciastek lub ciasta).
  5. Gotowe mleko przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce do 48h.

Mleko kokosowe DIY to koszt ok. 2 zł za 400 ml (duża pucha).

MLEKO MIGDAŁOWE

  1. Migdały zalej filtrowaną wodą (1-2 szklanki), odstaw na min. 4h do lodówki.
  2. Po upływie tego czasu wrzuć wszystko do blendera, zmiksuj dolewając 1-2 kolejne szklanki przefiltrowanej wody.
  3. Przygotuj sobie miskę na której zamontujesz sitko z gazą i odsącz ciecz od resztek migdałów.
  4. To co otrzymasz w misce to twoje mleko migdałowe (to co pozostanie możesz wykorzystać i dodać do ciastek lub ciasta).
  5. Teraz dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Gotowe mleko przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce do 48h.

DIY mleko migdałowe – koszt ok. 6 zł za 1 litr (migdały 36 zł za 1 kg; 1 szklanka to ok. 150 g).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.