Mleko kokosowe i migdałowe DIY
Taka akcja… Potrzebujesz mleka kokosowego do zupy, w osiedlowym nie ma, dalej nie chce ci się jechać, nic pilnego, potrzebujesz go na wieczór… Jeśli masz w domu chociaż jedną szklankę wiórków lub płatków kokosowych jesteś uratowana/ny.
…
Postanowiłam zrobić mały update tego wpisu. Na podstawie przepisu na mleko kokosowe możesz sobie zmontować różne inne mleka roślinne (z migdałów lub dowolnie wybranych orzechów). Zasada jest taka sama 1 szklanka (może być nieco więcej jeśli lubisz bardziej intensywne w smaku) wybranego surowca (namoczonego 4-12 h) plus 2-4 szklanki wody, blendujesz, odsączasz przez gazę i masz mleko. Tego co pozostaje w gazie możesz użyć do pieczenia, bądź jako bezglutenowej panierki w połączeniu z ulubionymi przyprawami.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
MLEKO KOKOSOWE
1 szklanka wiórków kokosowych
2-4 szklanki wody*
*im mniej wody tym tłustsze mleko.
MLEKO MIGDAŁOWE
1 szklanka migdałów
3,5 szklanki wody
1 łyżka słodkiego syropu (jak lubisz)
odrobina wanilii
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
MLEKO KOKOSOWE
- Wiórki kokosowe zalej ciepłą, przegotowaną wodą (1-2 szklanki), odstaw na min. 4h do lodówki.
- Po upływie tego czasu wrzuć wszystko do blendera, zmiksuj dolewając 1-2 kolejne szklanki przefiltrowanej wody.
- Przygotuj sobie miskę na której zamontujesz sitko z gazą i odsącz ciecz od resztek kokosa.
- To co otrzymasz w misce to twoje mleko kokosowe (to co pozostanie możesz wykorzystać i dodać do ciastek lub ciasta).
- Gotowe mleko przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce do 48h.
Mleko kokosowe DIY to koszt ok. 2 zł za 400 ml (duża pucha).
MLEKO MIGDAŁOWE
- Migdały zalej filtrowaną wodą (1-2 szklanki), odstaw na min. 4h do lodówki.
- Po upływie tego czasu wrzuć wszystko do blendera, zmiksuj dolewając 1-2 kolejne szklanki przefiltrowanej wody.
- Przygotuj sobie miskę na której zamontujesz sitko z gazą i odsącz ciecz od resztek migdałów.
- To co otrzymasz w misce to twoje mleko migdałowe (to co pozostanie możesz wykorzystać i dodać do ciastek lub ciasta).
- Teraz dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Gotowe mleko przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce do 48h.
DIY mleko migdałowe – koszt ok. 6 zł za 1 litr (migdały 36 zł za 1 kg; 1 szklanka to ok. 150 g).
BRAK KOMENTARZY