Mus czekoladowo kokosowy

Jak w książce Charlie i fabryka czekolady wygrałam złoty bilet, do tego aby posiadać własną rzekę czekolady mi jeszcze daleko, ale po raz kolejny w tym miesiącu zrobiłam mus czekoladowy. Poprzedni był z nerkowców, a tym razem jest z mleka kokosowego.

A może masz ochotę na zupełnie inny deser z czekoladą np. gorącą czekoladę, tartę z gorzką czekoladą i karmelem, tartę z budyniem kokosowym, granolę czekoladową ze śliwką lub wiśnią, batony bounty, czekoladowe ciasto ze śliwkami, czekoladowe ciasto z tofu, batony, lody lub 2 wersje brownie – z migdałamiklasyczne.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 1 h
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

mus:
1 puszka mleka kokosowego (stała część)
100 g gorzkiej czekolady bez cukru
4 łyżki wody
2-4 łyżeczki ksylitolu zmielonego na proszek
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

dekoracja:
bita śmietana z mleka kokosowego, którą zrobisz jako pierwszą fazę musu

PRZYGOTOWANIE

  1. Mleko wstaw do lodówki minimum na noc.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 4 łyżki wody. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Stałą część mleka umieść w wysokim pojemniku i ubij na pianę. Część z niej zostaw do dekoracji (np. 4 łyżki).
  4. Ostudzoną czekoladę wlej do piany, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  5. Gotowy mus umieść w pucharkach i wstaw do lodówki na minimum 1 h. Udekoruj tuż przed podaniem.


Coconut chocolate mousse

Mus czekoladowo kokosowy - eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 1 h
Serves: 2

INGREDIENTS

mousse:
1 can coconut milk (fixed part)
100 g dark chocolate without sugar (or regular one)
4 tbsp water
2-4 tsp liquid xylitol*
1-2 tsp vanilla extract
1/4 tsp salt

*u can dissolve it in water

decoration:
whipped cream with coconut milk – the first phase of mousse making

PREPARATION

mousse:

  1. Put coconut milk in the fridge for at least overnight.
  2. Melt the chocolate in a bath water, adding 4 tbsp of water. Set aside to cool.
  3. Put the fixed part of coconut milk in tall container and whisk it to make whipped cream. Leave part of it to decorate (4 tbsp).
  4. Pour the cooled chocolate to whipped cream, add the remaining ingredients and mix.
  5. Place mousse in special cups and refrigerate for at least 1 h. Decorate just before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.