Mus czekoladowo kokosowy
Jak w książce Charlie i fabryka czekolady wygrałam złoty bilet, do tego aby posiadać własną rzekę czekolady mi jeszcze daleko, ale po raz kolejny w tym miesiącu zrobiłam mus czekoladowy. Poprzedni był z nerkowców, a tym razem jest z mleka kokosowego.
A może masz ochotę na zupełnie inny deser z czekoladą np. gorącą czekoladę, tartę z gorzką czekoladą i karmelem, tartę z budyniem kokosowym, granolę czekoladową ze śliwką lub wiśnią, batony bounty, czekoladowe ciasto ze śliwkami, czekoladowe ciasto z tofu, batony, lody lub 2 wersje brownie – z migdałami i klasyczne.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
mus:
1 puszka mleka kokosowego (stała część)
100 g gorzkiej czekolady bez cukru
4 łyżki wody
2-4 łyżeczki ksylitolu zmielonego na proszek
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
dekoracja:
bita śmietana z mleka kokosowego, którą zrobisz jako pierwszą fazę musu
PRZYGOTOWANIE
- Mleko wstaw do lodówki minimum na noc.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 4 łyżki wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Stałą część mleka umieść w wysokim pojemniku i ubij na pianę. Część z niej zostaw do dekoracji (np. 4 łyżki).
- Ostudzoną czekoladę wlej do piany, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Gotowy mus umieść w pucharkach i wstaw do lodówki na minimum 1 h. Udekoruj tuż przed podaniem.
Coconut chocolate mousse
RECIPE
INGREDIENTS
mousse:
1 can coconut milk (fixed part)
100 g dark chocolate without sugar (or regular one)
4 tbsp water
2-4 tsp liquid xylitol*
1-2 tsp vanilla extract
1/4 tsp salt
*u can dissolve it in water
decoration:
whipped cream with coconut milk – the first phase of mousse making
PREPARATION
mousse:
- Put coconut milk in the fridge for at least overnight.
- Melt the chocolate in a bath water, adding 4 tbsp of water. Set aside to cool.
- Put the fixed part of coconut milk in tall container and whisk it to make whipped cream. Leave part of it to decorate (4 tbsp).
- Pour the cooled chocolate to whipped cream, add the remaining ingredients and mix.
- Place mousse in special cups and refrigerate for at least 1 h. Decorate just before serving.
To chyba znacznie smaczniejsza wersja niż z aquafaby ;)
oczywiście że tak ;)