09.12.2016

Musztarda buraczana

Gdyby nie blog pewnie nie zrobiłabym własnej, domowej musztardy. Ale internet powiedział mi że to proste, a ciekawość pchnęła do działania i tak oto powstała ona…

Lubię połączenie buraka i octu balsamicznego. Ten kontrast – słodki burak kontra kwaśny ocet sprawdzają się w niemalże każdej kulinarnej sytuacji. Domowa buraczana musztarda została przetestowana jako dodatek do sojowych parówek, sałatek, sejtanowej pieczeni i wędlin.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 24 h
Ilość porcji: słoik 300 ml

SKŁADNIKI

2 łyżki gorczycy żółtej
1 łyżka gorczycy brązowej
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki filtrowane wody
1/4 łyżeczki soli
2 średnie buraki

PRZYGOTOWANIE

  1. Gorczycę umieść wraz z octem balsamicznym i przefiltrowaną wodą w wysterylizowanym słoiku. Zakręć i pozostaw na 24 h.
  2. Buraki upiecz – w całości ze skórką zawinięte w srebrną folię – w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (czas pieczenia może być różny, sprawdź widelcem czy są miękkie). Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Teraz w blenderze umieść zawartość słoika, upieczone buraki i zblenduj na w miarę gładką masę, pod koniec dopraw solą i pieprzem. Musztarda jest gotowa, jeśli uznasz że ma za dużą moc możesz poratować się dodając więcej buraków lub pozostawiając słoik poza lodówką na kilka dni (moc powinna słabnąć).
  4. Przechowuj w lodówce.


Beetroot mustard DIY

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h
Serves: 300 ml jar

INGREDIENTS

2 tablespoons yellow mustard
1 tablespoon brown mustard
3 tablespoons balsamic vinegar
3 tablespoons filtered water
1/4 teaspoon salt
2 medium beets

PREPARATION

  1. Mustard place with balsamic vinegar and filtered water in a sterilized jar. Spin and leave for 24 hours.
  2. Beets bake – whole with rind wrapped in silver foil – in oven preheated to 200 degrees (cooking time may vary, check with a fork or soft).
  3. Remove and leave to cool.
  4. Now, in a blender, place the contents of the jar, baked beets and zblenduj on as smooth at the end of season with salt. Mustard is ready, if you find that it has too much power you can retrieve by adding more beet or leaving the jar out of the refrigerator for a few days (power should weaken).
  5. Store in the refrigerator. Mustard is perfect for hot dogs, sandwiches, roast and salads.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.