Naleśniki ryżowe (rice pancakes, neer dosa)
Jak nie mam pod ręką strączków urad dhal potrzebnych do zrobienia dosy, to robię po prostu naleśniki ryżowe. Najlepszy jest do nich ryż idli, który łatwo dostać stacjonarnie w sklepach indyjskich (w Warszawie np. al. Jerozolimskie 89 lub Ogrodowa 1A/LOK 5U-70) lub online. Jest to moja własna wariacja na temat oryginalnych indyjskich naleśników z ryżu i wody (o nazwie neer dosa). Można jeść je na słono lub na słodko z ulubionymi dodatkami. U mnie często wersja weekendowa, śniadaniowa z ulubionym jogurtem roślinnym, świeżymi owocami i syropem klonowym.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka ryżu idli
1 szklanka filtrowanej wody
1/2 szklanki mleka roślinnego*
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ ulubiony jogurt
++ ulubione orzechy, ziarna, pestki
+++ syrop klonowy lub inny
*u mnie płynne kokosowe, ale może być inne nie słodzone roślinne.
PRZYGOTOWANIE
- Ryż przepłucz dokładnie wodą i umieść w misce.
- Zalej go wodą i pozostaw na 4 godziny.
- Ponownie przepłucz na sicie i umieść w blenderze z 1 szklanką wody, 1/2 szklanki mleka roślinnego, 1 łyżką oleju i solą.
- Zblenduj na gładką masę (jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej wody).
- Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub bez.
TIP: Ciasto trzeba mieszać przed każdym wylaniem na patelnię, bo zmielony ryż jest dość ciężki i lubi się gromadzić na dole. Czasem w trakcie wymaga dodania jeszcze odrobiny wody.
BRAK KOMENTARZY