Krem na kanapki – „Nutella” DIY

Kiedy los daje ci reklamówkę orzechów laskowych w środku nocy, dziękujesz i bez słowa udajesz się z nią do domu. Następnego dnia podczas oglądania filmu pozbawiasz je wszystkie łupinek, trwa to wieki, ale dajesz radę. Wstawiasz zdobycz do piekarnika, prażysz, a potem za pomocą blendera i z udziałem kilku innych składników zamieniasz w czekoladowy krem. Najlepszy bo – własnej roboty, bez oleju palmowego, tony rafinowanego cukru, składników odzwierzęcych, syntetycznych aromatów i sztucznych barwników. Do It Yourself!

"nutella" diy


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 1 słoik (300 ml)

SKŁADNIKI

2 szklanki łuskanych orzechów laskowych
1/4 szklanki łuskanych nasion konopii (opcjonalnie)
3-4 łyżki kakao
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego lub mleka
4 łyżki ksylitolu (rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

+ woda lub mleko roślinne do uzyskania pożądanej konsystencji

TIP: jak nie masz ziaren konopi zastąp je taką samą ilością orzechów laskowych lub nerkowców.

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 10 minut.
  2. Jak lekko przestygną pozbaw je brązowych gorzkich skórek (nie musisz tego robić jakoś super dokładnie).
  3. Potem umieść je w blenderze, dodaj pozostałe składniki i zmiel na gładką masę (może to chwilę potrwać).
  4. Krem powinien być dość gęsty, aby nadać mu pożądanej konsystencji dolej odrobinę przegotowanej wody lub roślinnego mleka.
  5. Gotowy krem umieść w sterylnym słoiku, zakręć i przechowuj w lodówce.
  6. Domowa „nutella” idealnie sprawdzi się z pieczywem, jako nadzienie do naleśników i główny składnik proteinowych batonów.


DIY hazelnut nutella

RECIPE

Preparation time: 25 min.
Serves: jar 300 ml

INGREDIENTS

2 cups shelled hazelnuts
1/4 cup shelled hemp seeds (optional)
3-4 tbsp cocoa powder
1 tbsp unrefined coconut oil or milk
4 tbsp of xylitol (dissolved in 1/2 cup hot water)
1 tsp vanilla extract
pinch of salt

+ water or nuts milk to obtain the desired consistency

TIP: you can replace hemp seeds with hazelnuts or cashews

PREPARATION

  1. Put nuts in preheated to 175 degrees oven for approx. 10 minutes.
  2. Remove from oven and let cool slightly. Then use your hands to roll the nuts around and remove most of the brown skins.
  3. Then place them in a blender, add the remaining ingredients and grind to a smooth paste (it may take a while).
  4. The cream should be thick enough. To give it the desired consistency add oil, a little boiled water or vegetable milk.
  5. Ready cream place in a sterile jar and store in the fridge (1-2 weeks max).
  6. Homemade „Nutella” taste super good with bread or pancakes or in protein bars.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Anna

    Nie ma opcji, trzeba zrobić! :D
    Mam jednak pytanie, czy nasiona konopii to po prostu proteinowy dodatek czy są konieczne do uzyskania konkretnego smaku/ konsystencji? I jak długa taka nutella będzie mogła stać w lodówce?

    • eat me please

      Dokładnie tak, w smaku za wiele nie zmieniają ;)
      U mnie jeden słoiczek stoi już ponad tydzień (w lodówce) i nadal jest w formie.