Orzechowo bezowy mazurek

Oryginalny przepis na ten mazurek pochodzi z zeszytu w kratkę, pamiętnika z przepisami, zachlapanego, starego, pełnego kulinarnej wiedzy z wieku poprzedniego. Został podyktowany mojej mamie przez słuchawkę telefonu stacjonarnego na początku lat 90, przez matkę mojej najlepszej przyjaciółki z podstawówki. To były czasy książek kucharskich, przepisów wycinanych z gazet…czasy bez internetu :P

Ciasto okazjonalne, robione raz w roku, a jednak przetrwało w moich wspomnieniach i musiało powrócić w wersji wegańskiej. W sumie bardzo proste, bardzo kaloryczne, no i 3 raz bardzo…smaczne! Orzechowo cytrynowe nadzienie i lekka, słodka beza, właśnie tak smakowały lata 90 i początek wiosny!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 1 h
Ilość porcji: blacha 25 x 25 cm

SKŁADNIKI

masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich
200 g cukru pudru (zmielony nierafinowany cukier trzcinowy)
200 g mąki pełnoziarnistej
150 g margaryny (np. Alsan)
ok. 80 g tofu
3-4 łyżki soku z cytryny

spód:
wafel pszenny (sprawdź czy na pewno bez jajek i mleka)

beza:
beza z tego przepisu (zamiast soku z granatu 1-2 łyżeczki soku z cytryny)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Utrzyj masło na pulchną masę (ja użyłam klasycznego miksera jest szybciej ;).
  3. Dodaj cukier i tofu, ucieraj dalej.
  4. Następnie dodaj zmielone orzechy włoskie, mąkę, sok z cytryny i wymieszaj dokładnie.
  5. Blaszkę o średnicy ok. 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, na dnie umieść odpowiednio przycięty kawałek pszennego wafla (możesz dać 2 warstwy).
  6. Gotową masą wyłóż na wafel, na to bezę z tego przepisu i umieść w piekarniku na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do ok. 100-110 stopni i piecz kolejne 40-50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.