Owoce zapiekane pod kruszonką

Ciepłe, pachnące cynamonem, polane słonym karmelem i gorzką czekoladą owoce zimowe. W mojej wersji tego szybkiego deseru wylądowały gruszki, śliwki i żurawina. Smak pełen kontrastów. Warstwa pod kruszonka jest delikatna i słodko-kwaśna, a wierzch chrupiący i słono-gorzki. Nie ma nic prostszego i smaczniejszego na wieczór, niż ta słodka zapiekanka.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

owoce:
6 śliwek
1-2 gruszki
1 szklanka żurawiny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
1/8 łyżeczki kardamonu

kruszonka:
1 szklanka płatków bezglutenowych
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1/4 szklanki zmielonych orzechów pekan
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli (opcjonalnie)

Przepis na karmel TU (tym razem użyłam mniejszej ilości cukru)
Gorzka czekolada na wierzchu to po prostu rozpuszczona 70% czekolada z odrobiną wody lub mleka roslinnego.

TIP: możesz zastąpić 2 rodzaje orzechów jednym z nich lub zupełnie innym, as you wish ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju kokosowego albo oleju w spraju.
  3. Owoce pokrój w kostkę (poza żurawiną), wymieszaj ze skrobią, 1 łyżeczką cynamonu i 1/8 łyżeczki kardamonu, a potem rozprowadź równomiernie na dnie naczynia.
  4. Płatki, zmielone orzechy i migdały, sól, 1 łyżeczkę cynamonu wymieszaj w misce.
  5. Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki.
  6. Powstałą „kruszonkę” rozprowadź na wierzchu owoców.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz aż będzie przyrumienione około 40 minut.
  8. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno ;)


Winter fruits crumble

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

fruits:
6 plums
1-2 pears
1 cup fresh cranberries
2 tsp potato ot corn starch
1 tsp cinnamon
1/8 tsp cardamom

crumble:
1 cup gluten-free cereals
1/4 cup ground almonds
1/4 cup ground pecans
1 tsp cinnamon
2-4 tbsp of xylitol
2 tbsp coconut oil
a pinch of salt (optional)

PREPARATION

  1. Preheat oven to 175 celsjus degrees.
  2. Grease casserole pan with coconut oil or vegetable oil spray.
  3. Cut fruits into cubes (except cranberries), mix with starch, cinnamon and cardamom, then pour it into pan.
  4. Flakes, ground nuts and almonds, salt, 1 teaspoon cinnamon, mix in a bowl.
  5. Dissolve the coconut oil and mix with the other components of the crumble.
  6. Spread crumble on top of the fruits layer.
  7. Put in the oven and bake until browned about 40 minutes.
  8. Tastes good both hot and cold ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *