Owsiane bezglutenowe muffiny ze śliwką

Mamy sezon na śliwki, a ponieważ są one moimi ulubionymi jesiennymi owocami, lądują w kolejnym przepisie. Tym razem w śniadaniowych muffinach, słodzonych bananami i ksylitolem. Bezglutenowych. Udekorowanych słodką śliwką i płatkami róż. Smacznego!

Inne śliwkowe wypieki z bloga:

  1. Owoce zapiekane pod kruszonką
  2. Baklawa ze śliwkami
  3. Czekoladowe ciasto ze śliwkami
  4. Śliwkowa granola

Owsiane bezglutenowe muffiny ze śliwką – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI

3 banany
50 ml mleka roślinnego niesłodzonego
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
1/3 szk. ksylitolu
3/4 szk. zmielonych migdałów
3/4 szk. bezglutenowej mąki owsianej Provena
1/3 szk. skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli

+ 6 śliwek
(opcjonalnie) pokruszone ziarno kakaowca lub płatki róż do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. Banany, mleko, olej i ocet zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę do muffinów uzupełnij papilotkami i przy pomocy łyżki umieść ciasto tak aby starczyło na 12 muffinów (powinno sięgać do około 2/3 wysokości papilotki).
  5. Wierzch każdego muffina udekoruj połową śliwki i (opcjonalnie) pokruszonym ziarnem kakaowca.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25-30 minut.


Oatmeal gluten-free muffins with plums

Owsiane bezglutenowe muffiny ze śliwką – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 40 min.
Serves: 12

INGREDIENTS

3 ripe bananas
50 ml of unsweetened vegetable milk
50 ml rapeseed oil
2 tsps of apple cider vinegar
1/3 cup of xylitol
3/4 cup almonds flour
3/4 cup of oat gluten-free Provena flour 
1/3 cup potato starch
2 spoons of baking powder
1/2 teaspoon of baking soda
2 tablespoons ground flaxseed
1/2 teaspoon of salt

+ 6 plums
(optionally) crushed cocoa beans or rose petals for decoration

PREPARATION

 

  1. Preheat oven to 180-200 degrees.
  2. Blend bananas, milk, oil and vinegar until smooth.
  3. Add the remaining ingredients and combine.
  4. Pour the muffin butter into a muffin mold (butter should be 2/3 height).
  5. Each muffin decorate with a half of the plum and (optional) crushed cocoa beans.
  6. Bake for about 25-30 minutes.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.