Owsiane bezglutenowe muffiny ze śliwką
Mamy sezon na śliwki, a ponieważ są one moimi ulubionymi jesiennymi owocami, lądują w kolejnym przepisie. Tym razem w śniadaniowych muffinach, słodzonych bananami i ksylitolem. Bezglutenowych. Udekorowanych słodką śliwką i płatkami róż. Smacznego!
Inne śliwkowe wypieki z bloga:
PRZEPIS
SKŁADNIKI
3 banany
50 ml mleka roślinnego niesłodzonego
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
1/3 szk. ksylitolu
3/4 szk. zmielonych migdałów
3/4 szk. bezglutenowej mąki owsianej Provena
1/3 szk. skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
+ 6 śliwek
(opcjonalnie) pokruszone ziarno kakaowca lub płatki róż do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Banany, mleko, olej i ocet zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Blachę do muffinów uzupełnij papilotkami i przy pomocy łyżki umieść ciasto tak aby starczyło na 12 muffinów (powinno sięgać do około 2/3 wysokości papilotki).
- Wierzch każdego muffina udekoruj połową śliwki i (opcjonalnie) pokruszonym ziarnem kakaowca.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25-30 minut.
Oatmeal gluten-free muffins with plums
RECIPE
INGREDIENTS
3 ripe bananas
50 ml of unsweetened vegetable milk
50 ml rapeseed oil
2 tsps of apple cider vinegar
1/3 cup of xylitol
3/4 cup almonds flour
3/4 cup of oat gluten-free Provena flour
1/3 cup potato starch
2 spoons of baking powder
1/2 teaspoon of baking soda
2 tablespoons ground flaxseed
1/2 teaspoon of salt
+ 6 plums
(optionally) crushed cocoa beans or rose petals for decoration
PREPARATION
- Preheat oven to 180-200 degrees.
- Blend bananas, milk, oil and vinegar until smooth.
- Add the remaining ingredients and combine.
- Pour the muffin butter into a muffin mold (butter should be 2/3 height).
- Each muffin decorate with a half of the plum and (optional) crushed cocoa beans.
- Bake for about 25-30 minutes.
BRAK KOMENTARZY