Owsianka która robi się sama

Drugi weekend 2017 spędziłam w swoim 40 metrowym królestwie. Panowałam godnie, pełniąc obowiązki w kuchni i przed monitorem. Moje miasto dławiło się smogiem i marzło jak nigdy, a ja cieszyłam się że nie muszę w tym uczestniczyć.

Śniadanie po piątkowej nieprzespanej nocy musiało być pożywne i na szczęście czekało na mnie grzecznie w lodówce. Owsianka na zimno. Owsianka którą przygotowujesz dnia poprzedniego lub na kilka dni wcześniej w większej ilości. Owsianka która robi się sama i której smak można dowolnie modyfikować dodatkami.

Do tej pory moją ulubioną była owsianka według kuchni pięciu przemian.  Ale przygotowanie jej wymaga czasu… Dlatego jej miejsce zajęła owsianka na zimno, którą przygotowuję się wieczorem, umieszcza w kilku pojemnikach, aby mieć śniadanie na dzień lub dwa.

Baza owsianki wygląda zawsze podobnie (możesz oczywiście użyć dowolnego rodzaju płatków i mleka), a smak nadają jej dodatki którymi może być absolutnie wszystko… owoce świeże, suszone czy mrożone, orzechy, ziarna, nasiona, warzywa, przetwory, pasty z orzechów czy czekolady, soki, przyprawy etc.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1

SKŁADNIKI

baza owsianki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1,5 szklanki mleka ryżowego
1 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

z owocami:
baza owsianki +
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wiórków kokosowych
2-4 łyżeczki syropu klonowego*
1/2 szklanki jagód**
1 łyżka ziaren kakaowca

* lub ksylitolu lub innego słodkiego syropu
** lub innych – świeżych, mrożonych lub suszonych – owoców

z masłem orzechowym:
baza owsianki +
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki syropu klonowego*
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka ziaren kakaowca
2 łyżki czekoladowych groszków**

* lub ksylitolu lub innego słodkiego syropu
** lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieść w naczyniu i wymieszaj.
  2. Teraz w zależności od tego jaki chcesz mieć smak dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, umieść w pojemniku i wstaw do lodówki na noc.

TIP: Jeśli przygotujesz sobie kilka porcji bazy to możesz zrobić różne wersje smakowe, umieścić je w pojemnikach i mieć śniadanie do pracy na 1-3 dni do przodu ;)


Overnight oats (fruits & peanut butter)

RECIPE

Preparation time: 10 minutes
Serves: 1

INGREDIENTS

base porridge:
1 cup oatmeal
1.5 cups rice milk
1 tbsp ground flaxseed or 2 tbsp chia seeds
1 tsp vanilla extract
pinch of salt

version with fruits:
base porridge +
1 tbsp lemon juice
1 tbsp grated coconut
2-4 tsp maple syrup *
1/2 cup blueberries **
1 tbsp cocoa beans

* Or xylitol or other sweet syrup
** Or other – fresh, frozen or dried – fruits

version with peanut butter:
base porridge +
2 tbsp peanut butter
2 tbsp maple syrup *
1 tsp lemon juice
1 tbsp cocoa beans
2 tbsps chocolate nibs **

* Or xylitol or other sweet syrup
** Or finely chopped bittersweet chocolate

PREPARATION

  1. Place all ingredients in a bowl and mix it well.
  2. Now depending on what you want to have a taste, add the remaining ingredients, mix well, put in a container and refrigerate overnight.

TIP: If you prepare yourself more porridge base, you can do few different versions, put them in containers and have breakfast to work for 1-3 days in advance ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *