Owsianka Peanut Butter

Masło orzechowe to po prostu zmielone, z dodatkiem cukru i soli, fistaszki. Pisałam już o tym jak łatwo zrobić je samemu w domu i o tym jakie korzyści płyną z jego spożycia. A dzisiaj trafiłam na takie info…

Na bazie masła orzechowego powstaje batonik Plumpy’nut, używany do zwalczania niedożywienia w krajach dotkniętych głodem. Jedno opakowanie zawiera 500 kalorii, może być przechowywane nieschłodzone przez 2 lata, nie wymaga gotowania i jakiegokolwiek przygotowania. Preparat może być podawany bez nadzoru lekarza. W jego skład wchodzi pasta z orzechów ziemnych, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, olej roślinny, witaminy i minerały. Jak widzisz masło orzechowe to jednak coś więcej.

Dotychczas na blogu pojawiło się kilka słodkości z użyciem masła orzechowego: tarta, shake, muffiny, batony, tofurnik, lody; zupa krem oraz ciastka dla psa.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 1-2

SKŁADNIKI

owsianka:
2/3 szklanki płatków mieszanych (żytnie, owsiane, jaglane etc.)
1 szklanka filtrowanej wody
3 łyżeczki syropu klonowego
3 łyżki masła orzechowego
szczypta soli

opcjonalnie:
+ pokruszone orzechy ziemne
++ syrop klonowy

TIP: jeśli jesteś na diecie bezglutenowej użyj odpowiednich dla siebie płatków, będzie tak samo yummy ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj.
  2. Pokruszone orzechy ziemne podpraż na suchej patelni.
  3. Udekoruj nimi owsiankę. Opcjonalnie skrop odrobiną syropu klonowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.