Pączki dyniowo cynamonowe

Hell’o’win już jutro, a ponieważ w okolicy tej daty spożycie dyni drastycznie wzrasta, postanowiłam ulec modzie, więc no rebel tonight! Będzie jak na wszystkich innych blogach DYNIA… demony, wampiry, zombie, czaszki i poganizm. Smacznego.

Kapela pewnych typów obchodzi dziś 5 uro. Życzę im aby sprzedali milion płyt, zagrali kolejne dwa miliony koncertów i troszkę utyli, dlatego dokarmię ich dyniowymi pączkami :P

Bezglutenowe, polane cynamonowym karmelem i posypane cynamonowym cukrem, dyniowe, małe i słodkie. Pączek albo psikus, cukierek albo śmierć :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 40 mini pączków

SKŁADNIKI

suche:
2 szklanki mąki bezglutenowej*
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
3/4 łyżeczki gumy ksantanowej
1/4 łyżeczki soli

mokre:
1 szklanka daktyli (moczonych w ciepłej wodzie 15 minut)
2/3 szklanki mleka kokosowego
2/3 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki pure z dyni
1,5 łyżki octu jabłkowego

dekoracja:
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

+ dodatkowy biały cukier i cynamon w proporcji 1:1 do posypania

TIP: * Jeśli możesz to kup gotową mąkę bezglutenową, jeśli masz swoją mieszankę użyj jej albo wykorzystaj ten przepis na przykładową mąkę bezglutenową: 1 szklanka mąki ryżowej (z białego ryżu), 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej i 1/3 szklanki skrobi z tapioki.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. W jednej misce wymieszaj dokładnie składniki suche.
  3. Następnie w drugiej wymieszaj mokre, użyj blendera z metalową końcówką, aby dokładnie zmielić daktyle i uzyskać w miarę jednolitą konsystencję.
  4. Dodaj składniki mokre do suchych. Wymieszaj drewnianą łyżką. Gotowe ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję.
  5. Foremkę do pączków wysmaruj lekko olejem kokosowym (lub innym).
  6. Ciasto umieść w rękawie do dekoracji – jeśli go nie posiadasz tak jak ja, użyj zwykłej grubszej torebki foliowej, którą po wypełnieniu ciastem zawiąż i odetnij jeden róg przez który ciasto będzie swobodnie dozowane do formy.
  7. Po wypełnieniu formy ciastem umieść ją na ok. 30-35 minut w piekarniku.
  8. Gotowe pączki pozostaw do ostygnięcia, wstaw kolejną porcję i w tym samym czasie przygotuj dekorację.
  9. W małym garnku podgrzej składniki na dekorację, mieszaj aż cukier się rozpuści. Smaruj gotowym karmelem pączki (przy pomocy pędzelka). Na koniec posyp je mieszanką cukru i cynamonu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.