Pączki dyniowo cynamonowe
Hell’o’win już jutro, a ponieważ w okolicy tej daty spożycie dyni drastycznie wzrasta, postanowiłam ulec modzie, więc no rebel tonight! Będzie jak na wszystkich innych blogach DYNIA… demony, wampiry, zombie, czaszki i poganizm. Smacznego.
Kapela pewnych typów obchodzi dziś 5 uro. Życzę im aby sprzedali milion płyt, zagrali kolejne dwa miliony koncertów i troszkę utyli, dlatego dokarmię ich dyniowymi pączkami :P
Bezglutenowe, polane cynamonowym karmelem i posypane cynamonowym cukrem, dyniowe, małe i słodkie. Pączek albo psikus, cukierek albo śmierć :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
2 szklanki mąki bezglutenowej*
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
3/4 łyżeczki gumy ksantanowej
1/4 łyżeczki soli
mokre:
1 szklanka daktyli (moczonych w ciepłej wodzie 15 minut)
2/3 szklanki mleka kokosowego
2/3 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki pure z dyni
1,5 łyżki octu jabłkowego
dekoracja:
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
+ dodatkowy biały cukier i cynamon w proporcji 1:1 do posypania
TIP: * Jeśli możesz to kup gotową mąkę bezglutenową, jeśli masz swoją mieszankę użyj jej albo wykorzystaj ten przepis na przykładową mąkę bezglutenową: 1 szklanka mąki ryżowej (z białego ryżu), 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej i 1/3 szklanki skrobi z tapioki.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- W jednej misce wymieszaj dokładnie składniki suche.
- Następnie w drugiej wymieszaj mokre, użyj blendera z metalową końcówką, aby dokładnie zmielić daktyle i uzyskać w miarę jednolitą konsystencję.
- Dodaj składniki mokre do suchych. Wymieszaj drewnianą łyżką. Gotowe ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję.
- Foremkę do pączków wysmaruj lekko olejem kokosowym (lub innym).
- Ciasto umieść w rękawie do dekoracji – jeśli go nie posiadasz tak jak ja, użyj zwykłej grubszej torebki foliowej, którą po wypełnieniu ciastem zawiąż i odetnij jeden róg przez który ciasto będzie swobodnie dozowane do formy.
- Po wypełnieniu formy ciastem umieść ją na ok. 30-35 minut w piekarniku.
- Gotowe pączki pozostaw do ostygnięcia, wstaw kolejną porcję i w tym samym czasie przygotuj dekorację.
- W małym garnku podgrzej składniki na dekorację, mieszaj aż cukier się rozpuści. Smaruj gotowym karmelem pączki (przy pomocy pędzelka). Na koniec posyp je mieszanką cukru i cynamonu.
takie pączki to ja mogę jeść – dyniowelove <3
są mega :)