Paprykarz sojowy z kaszą jaglaną

Paprykarz to jeden z pierwszych smaków mojego wegetarianizmu, przeszłość która nie rozpieszczała mnie różnorodnością smaków… kto próbował tej diety w latach 90 tych ten wie o czym mówię. Ale to było dawno i od tego czasu zmieniło się tak wiele, że dziś robię sobie taki paprykarz w domu nie tylko z uwagi na sentymenty, ale i dla smaku ;) Just eat it!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + ok. 2 h.
Ilość porcji: 3 słoiki ok. 200 ml

SKŁADNIKI

1/2 szklanki soji*
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy extra virgin
1 duża marchew
1 mała pietruszka
plaster selera (ok. 1 cm grubości)
1/2 papryki czerwonej
1 czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki pasaty pomidorowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczki chilli
1 łyżeczka pieprzu

* Soję możesz wymienić na białą fasolę lub soczewicę, paprykarz będzie równie smaczny!

TIP: Ilość sosu sojowego, pasaty pomidorowej, octu jabłkowego, papryki słodkiej, chilli i pieprzu są przykładowe. Możesz je dowolnie modyfikować, dodać innych przypraw, zrobić swój autorski smak ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Soję namocz min. 12 h i ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie.
  2. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, potem przepłucz pod strumieniem zimnej wody, aż będzie leciała czysta woda i zagotuj z odrobiną soli. Jak będzie al dente odlej i dokładnie odsącz na sicie.
  3. Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę, czosnek i pozostałe warzywa starte na tarce. Duś pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając podlewaj odrobiną wody, aby się nie przypaliły.
  4. Czynność powtarzaj, aż będą całkowicie miękkie.
  5. Ugotowaną soję, uduszone warzywa i wszystkie pozostałe składniki umieść w blenderze. Blenduj, aż powstanie jednolita pasta, sprawdź czy ci smakuje – w razie potrzeby przypraw bardziej.
  6. Teraz wymieszaj – za pomocą łyżki – pastę z ugotowaną kaszą jaglaną.
  7. Gotowy paprykarz umieść w słoiczkach, zabierz do pracy na śniadanie, a nadmiar rozdaj znajomym ;)


Millet & soy sandwich spread

RECIPE

Preparation time: 30 min. + approx. 2 h.
Serves: 3 x 200 ml jar

INGREDIENTS

1/2 cup of soya*
1/2 cup of millet groats
1 tbsp extra virgin olive oil
1 large carrot
1 small parsley root
slice of celery (about 1 cm thick)
1/2 bell pepper
1 red onion
1-2 garlic cloves
4 tbsp tomato paste
2 tbsp soy sauce
1 tbsp of apple cider vinegar
1 tsp of sweet pepper
1 tsp of chilli powder
1 tsp of pepper

*You can replace soya beans with regular beans or lentils!

TIP: The quantity of soy sauce, tomato paste, apple cider vinegar, sweet pepper, chilli powder and pepper are exemplary. You can freely modify them, add other spices, make your own taste ;)

PREPARATION

  1. Soak soya beans for min. 12 h and cook in slightly salted water until soft.
  2. Pour boiling water into millet, then rinse under a stream of cold water (until relatively clear water flows) and boil with a little salt. Drain on the sieve.
  3. Fry onion on tablespoon of olive oil. Than add finely chopped bell pepper, garlic and other vegetables grated on the grater. Cover under cover for a few minutes, stirring occasionally with a hint of water – to keep from burning. Repeat until completely soft.
  4. Cooked soybeans, vegetables and all other ingredients put in a blender. Blend until combined, check to see if it tastes properly – if not, add more spices.
  5. Now stir – with a spoon – cooked millet and blended vegetables.
  6. Store in jars… take to work for breakfast, and give the excess to your friends ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *