Paprykarz sojowy z kaszą jaglaną
Paprykarz to jeden z pierwszych smaków mojego wegetarianizmu, przeszłość która nie rozpieszczała mnie różnorodnością smaków… kto próbował tej diety w latach 90 tych ten wie o czym mówię. Ale to było dawno i od tego czasu zmieniło się tak wiele, że dziś robię sobie taki paprykarz w domu nie tylko z uwagi na sentymenty, ale i dla smaku ;) Just eat it!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1/2 szklanki soji*
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy extra virgin
1 duża marchew
1 mała pietruszka
plaster selera (ok. 1 cm grubości)
1/2 papryki czerwonej
1 czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki pasaty pomidorowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczki chilli
1 łyżeczka pieprzu
* Soję możesz wymienić na białą fasolę lub soczewicę, paprykarz będzie równie smaczny!
TIP: Ilość sosu sojowego, pasaty pomidorowej, octu jabłkowego, papryki słodkiej, chilli i pieprzu są przykładowe. Możesz je dowolnie modyfikować, dodać innych przypraw, zrobić swój autorski smak ;)
PRZYGOTOWANIE
- Soję namocz min. 12 h i ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie.
- Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, potem przepłucz pod strumieniem zimnej wody, aż będzie leciała czysta woda i zagotuj z odrobiną soli. Jak będzie al dente odlej i dokładnie odsącz na sicie.
- Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę, czosnek i pozostałe warzywa starte na tarce. Duś pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając podlewaj odrobiną wody, aby się nie przypaliły.
- Czynność powtarzaj, aż będą całkowicie miękkie.
- Ugotowaną soję, uduszone warzywa i wszystkie pozostałe składniki umieść w blenderze. Blenduj, aż powstanie jednolita pasta, sprawdź czy ci smakuje – w razie potrzeby przypraw bardziej.
- Teraz wymieszaj – za pomocą łyżki – pastę z ugotowaną kaszą jaglaną.
- Gotowy paprykarz umieść w słoiczkach, zabierz do pracy na śniadanie, a nadmiar rozdaj znajomym ;)
Millet & soy sandwich spread
RECIPE
INGREDIENTS
1/2 cup of soya*
1/2 cup of millet groats
1 tbsp extra virgin olive oil
1 large carrot
1 small parsley root
slice of celery (about 1 cm thick)
1/2 bell pepper
1 red onion
1-2 garlic cloves
4 tbsp tomato paste
2 tbsp soy sauce
1 tbsp of apple cider vinegar
1 tsp of sweet pepper
1 tsp of chilli powder
1 tsp of pepper
*You can replace soya beans with regular beans or lentils!
TIP: The quantity of soy sauce, tomato paste, apple cider vinegar, sweet pepper, chilli powder and pepper are exemplary. You can freely modify them, add other spices, make your own taste ;)
PREPARATION
- Soak soya beans for min. 12 h and cook in slightly salted water until soft.
- Pour boiling water into millet, then rinse under a stream of cold water (until relatively clear water flows) and boil with a little salt. Drain on the sieve.
- Fry onion on tablespoon of olive oil. Than add finely chopped bell pepper, garlic and other vegetables grated on the grater. Cover under cover for a few minutes, stirring occasionally with a hint of water – to keep from burning. Repeat until completely soft.
- Cooked soybeans, vegetables and all other ingredients put in a blender. Blend until combined, check to see if it tastes properly – if not, add more spices.
- Now stir – with a spoon – cooked millet and blended vegetables.
- Store in jars… take to work for breakfast, and give the excess to your friends ;)
BRAK KOMENTARZY