Tapenada – czarne oliwki & awokado

Poza tym, że mam teraz ostry maraton w indesignie, w przerwach obczajam google maps, google earth, google my dreams about better life somewhere else…blisko oceanu, no w ostateczności morza :P

Wracając na ziemię, słuchając zespołu z 2002, myśląc o tym jak dawno temu to było i o tym że za 2 dni spotykam nie widzianą od pół roku BFF…i o dedlajnach :)…w przerwach…jem! Dzisiaj odgrzebałam jeden z ulubionych przepisów na pastę kanapkową z czarnych oliwek, tak naprawdę to lekko zmodyfikowana tapenada. Nie ukrywam, że po wizycie na jednej z greckich wysp, miałam dość oliwek i dopiero teraz mi przeszło.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

150 g drylowanych czarnych oliwek
2 łyżeczki kaparów
4-6 łyżek prażonych pestek dyni (lub innych pestek)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 awokado
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
sól (o ile oliwki nie są wystarczająco słone)
świeży tymianek (lub inne zioła)

PRZYGOTOWANIE

  1. Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
  2. Wszystkie składniki poza tymiankiem umieść w blenderze, zmiksuj do momentu uzyskania dość gładkiej pasty.
  3. Na koniec kanapki posyp świeżym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami.

TIP: dzięki awokado pasta jest gładka i wygodniejsza w użyciu niż oryginalna tapenada z drobno posiekanych oliwek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.