Pasta alla norma

Ostatnio w mojej kuchni panuje prostota. Korzystam z letniego dobrobytu, jagód, malin, młodych ziemniaków, fasolki szparagowej i każdej innej roślinnej pyszności. Dziś zatęskniłam za włoskim jedzeniem, więc powstała typowa sycylijska pasta z pomidorami i bakłażanem. Chyba czas zaplanować jakiś wyjazd na południe ;)

Pasta alla norma - eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 bakłażan
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 pomidory
1 szklanka passaty pomidorowej
świeża bazylia
sól i pieprz

+ wegański parmezan z orzechów (może być taki)
++ makaron bezglutenowy (lub zwykły)

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana pokrój w 5-7 mm plastry, a następnie każdy z nich w kostkę. Umieść w misce, mocno posyp solą i odstaw na 15 minut.
  2. W tym czasie bakłażan puści sok, pozbędziesz się goryczki poprzez przepłukanie go pod strumieniem zimnej wody. Odsącz na ręczniku.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie czosnek przeciśnięty przez prasę. Po minucie dodaj bakłażana, przykryj przykrywką i duś do momentu aż będzie całkowicie miękki.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron.
  5. Następnie dodaj passatę i obrane ze skóry pomidory, pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Podgotuj kilka minut, dodaj świeżej bazylii, wegańskiego parmezanu i wymieszaj z makaronem.
  7. Podawaj posypane dodatkowo parmezanem i bazylią.


Pasta alla norma

Pasta alla norma - eatmeplease.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.