Pasta bezjajeczna z ciecierzycy i majonez (aquafaba)

U mnie w pracy nazywanie wegańskich dań niewegańskimi nazwami budzi spore emocje. Ale jak nazwać smak, który wszyscy znają i kojarzą inną nazwą, tak żeby było wiadomo o jaki smak chodzi? Nie wiem i dlatego umieszczam przepis na kolejną już pastę bezjajeczną… bo bez jajek, ale o ich smaku i zapachu (w każdym razie zbliżonym do oryginału) :P

Wcześniej pojawiły się już bezjajeczne burgery, pastasałatka z tofu. Smacznego!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 45 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

majonez:
0,5 szklanki aquafaby*
2 łyżeczki łagodnej musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego**
1 szklanka oleju rzepakowego
szczypta czarnej soli***
szczypta białego pieprzu

Przepisy na alternatywne majonezy są tutaj ;)

TIP: Ilość oleju rzepakowego zależy od tego jak ci się spieni aquafaba i jak bardzo tłusty majonez chcesz mieć, ja dodaję jak najmniej oleju bo do pasty majonez może być lejący, ale możesz dodać go więcej, żeby konsystencja przypominała prawdziwy majonez. Oczywiście możesz też użyć majonezu ze sklepu (ja nie przepadam za ich smakiem dlatego robię sama ;).

pasta (wersja fast):
1 puszka ciecierzycy
1/2 szklanki w/w majonezu lub takiego ze sklepu
szczypta soli kala namak
szczypta białego pieprzu

pasta (wersja slow):
1 szklanka ciecierzycy moczonej 12 h
2/3 szklanki w/w majonezu
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanego koperku
szczypta czarnej soli***
1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie dla nadania koloru)

TIP: W tym roku w sklepach pojawiło się co najmniej kilka różnych majonezów wegańskich w przystępnej cenie, możesz oczywiście pominąć całą zabawę z robieniem własnego majonezu i użyć sklepowego (np. majobez czy cremajo).

*aquafaba to woda z puszki/słoika po ciecierzycy, może być słona wtedy stosujesz mniej soli dodatkowo do pasty. Z jednej puszki powinno pozostać właśnie ok. 1/2 szklanki aquafaby (jak będzie mnie to nie dramat).

**możesz go zastąpić innym słodzikiem, ksylitolem, proszkiem z daktyli, syropem, cukrem lub nie dawać w ogóle.

***czarna sól (kala namak) to składnik, który nadaje jajecznego posmaku (zawiera siarczany), dlatego raczej nie zastępowałabym jej zwykłą solą, bo smak będzie zupełnie nie jajeczny ;)

PRZYGOTOWANIE

majonez:

  1. Aquafabę umieść w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu i użyj blendera z metalowym ramieniem jak wolisz.
  2. Dodaj do niej musztardę, ocet, syrop i blenduj aż się mocno spieni i zgęstnieje.
  3. Teraz dolej oleju i blenduj kolejne 2 minutki na wysokich obrotach. Na koniec dopraw czarną solą i białym pieprzem.
  4. Gotowy majonez przelej do słoika i umieść w lodówce. Przyda ci się za chwilę do pasty ;)

pasta (wersja fast):

  1. Ciecierzycę umieść w blenderze.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Gotowe ;)

pasta (wersja slow):

  1. Ciecierzycę ugotuj (mi to zajmuje ok 45 minut) w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka (jak na hummus ;).
  2. W czasie kiedy będzie się gotowała zrób majonez (przepis poniżej).
  3. Pozostaw do ostygnięcia, zalej zimną wodą to przyspieszy cały proces.
  4. Ciecierzycę wraz z 2/3 szklanki majonezu z przepisu poniżej (lub nabytego w sklepie) zblenduj na względnie gładką pastę.
  5. Na koniec dodaj cebulę, szczypiorek, koperek i wymieszaj łyżką.


Eggless chickpeas spread & aquafaba mayo

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 45 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

mayonnaise:
1/2 cup of aquafaba *
2 tsp of mild mustard
1 tbsp of apple cider vinegar
1 tsp maple syrup **
1/2 cup of rapeseed oil
A pinch of black salt (kala namak) ***
A pinch of white pepper

TIP: The amount of rapeseed oil depends on how foamy aquafaba came and how much greasy mayonnaise you want, I add as little oil as possible – if added to spread, consistency doesn’t matter, but you can add more oil to make it more like real (egg) mayonnaise. Of course you can also use store bought mayonnaise (I don’t like how they taste, so I prefer do it by myself ;).

spread:
1 cup chickpeas soaked 12 hours
2/3 cup mayonnaise (from recipe above)
1 tbsp finely chopped onion
1 bunch of finely chopped chives
2 tbsp finely chopped dill
A pinch of black salt ***
1/4 tsp turmeric (optional – yellow color)

* Aquafaba is liquid left over from can or jar of chickpeas, can be salted – then you add less salt into spread or mayo. 1/2 aquafaba is the amount of liquid left over 1 big can of chickpeas but you can use liquid left over cooking chickpeas for the spread, as well.

** You can replace it with another sweetener, syrup, sugar or not add it at all.

*** Black salt (kala namak) is an ingredient that gives the egg taste (contains sulphates), so I would rather not replace it with ordinary salt, because the taste will be completely non-egg ;)

PREPARATION

spread:

  1. Cook chickpeas (it took me about 45 minutes) in lightly salted water until soft (like hummus ;).
  2. At meantime, make mayonnaise (recipe below).
  3. Leave to cool, pour it with cold water and it will speed up the whole process.
  4. Blend chickpeas along with 2/3 cup mayonnaise from the recipe below (or store bought) until smooth.
  5. Finally add the onion, chives, dill and combine with a spoon.

mayonnaise:

  1. Place the aquafaba in a blender or high container and use blender with a metal arm, as you prefer.
  2. Add mustard, apple vinegar, maple syrup and blend until it is foamy and thick.
  3. Now add oil and blend for another 2 minutes at high speed. Finally add black salt and white pepper.
  4. Place mayonnaise into a jar and put for a while to refrigerator. You’re gonna need it in a while ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.