Pasta bezjajeczna z tofu
Tydzień temu o tej samej porze na stół wjeżdżały chronolki, świeciło słońce, powietrze pachniało wilgocią i tanim czeskim piwem. Dziś przyszło mi zjeść, pierwsze od wielu tygodni, śniadanie w domu. Troszkę się jaram, a troszkę już tęsknię za wyjazdami, wszystkimi mordeczkami ostatnich tygodni i hałasem od rana do wieczora…
Niedzielny poranek, ostatni dzień lipca, na stole świeże pieczywo i domowa pasta (bez) jajeczna z tofu, a w tle oglądanie zdjęć z dni minionych :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 kostka BIO tofu naturalnego Polsoja (250 g)
1/2 szklanki wegańskiego majonezu
4-5 łyżeczek łagodnej musztardy
1 łyżka płatków drożdżowych
2/3 łyżeczki czarnej soli
biały pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy (nadaje kolor)
+ świeży szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki – poza szczypiorkiem – umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj łyżką.
- Podawaj z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do sałatek.
Eggless tofu spread
RECIPE
INGREDIENTS
1 cube of BIO natural Polsoja tofu (250 g)
1/2 cup vegan mayonnaise
4-5 tsp mild mustard
1 tbsp yeast flakes
2/3 tsp black salt
1/2 teaspoon turmeric (color)
white pepper to taste
+ Fresh chives
PREPARATION
- Put all the ingredients – except chives – in a blender and combine until smooth
- Add finely chopped chives and mix with a spoon.
- Serve with your favorite bread.
BRAK KOMENTARZY