Pasta bezjajeczna z tofu

Tydzień temu o tej samej porze na stół wjeżdżały chronolki, świeciło słońce, powietrze pachniało wilgocią i tanim czeskim piwem. Dziś przyszło mi zjeść, pierwsze od wielu tygodni, śniadanie w domu. Troszkę się jaram, a troszkę już tęsknię za wyjazdami, wszystkimi mordeczkami ostatnich tygodni i hałasem od rana do wieczora…

Niedzielny poranek, ostatni dzień lipca, na stole świeże pieczywo i domowa pasta (bez) jajeczna z tofu, a w tle oglądanie zdjęć z dni minionych :)

Pasta (bez) jajeczna


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1 kostka BIO tofu naturalnego Polsoja (250 g)
1/2 szklanki wegańskiego majonezu
4-5 łyżeczek łagodnej musztardy
1 łyżka płatków drożdżowych
2/3 łyżeczki czarnej soli
biały pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy (nadaje kolor)

+ świeży szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki – poza szczypiorkiem – umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
  2. Na koniec dodaj drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj łyżką.
  3. Podawaj z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do sałatek.


Eggless tofu spread

RECIPE

Preparation time: 10 min.
Serves: 2

INGREDIENTS

1 cube of BIO natural Polsoja tofu (250 g)
1/2 cup vegan mayonnaise
4-5 tsp mild mustard
1 tbsp yeast flakes
2/3 tsp black salt
1/2 teaspoon turmeric (color)
white pepper to taste

+ Fresh chives

PREPARATION

  1. Put all the ingredients – except chives – in a blender and combine until smooth
  2. Add finely chopped chives and mix with a spoon.
  3. Serve with your favorite bread.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.