Pasta fasolowa z kolendrą i limonką

Świeża kolendra bywa darzona zarówno miłością jak i nienawiścią. Niektórzy mówią że smakuje jak mydło i pachnie jak perfumy, ale jeśli jesteś wielbicielem tego zielska, to wiesz jak bardzo mylne są to określenia. Kolendra jest intensywna i specyficzna, ale pyszna. Dobrze współgra z cytrusami, potrawami kuchni azjatyckiej i warzywami. Trafiła do dzisiejszej pasty fasolowej wraz z limonką.

W najbliższym czasie będzie tu sporo przepisów z fasoli i innych suchych czy puszkowanych strączków, które nabyłam w wyniku gromadzenia zapasów na te 14 dni kwarantanny. Nie wiem jak będzie z dostępnością świeżych warzyw w ciągu najbliższych tygodni, ale mam nadzieję że jakoś wszyscy damy radę to przetrwać ze smakiem i w zdrowiu.

Pasta fasolowa z kolendrą i limonką – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 1 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 szklanka fasoli białej
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pęczek świeżej kolendry
sok z 1 limonki
szczypta soli
świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę zalej zimną wodą i mocz 8-12 h. Jeśli używasz takiej ze słoika lub puszki pomiń punkt 1 i 2.
  2. Wodę w której moczyła się fasola wylej, a fasolę ugotuj w nowej wodzie z odrobiną soli, aż będzie miękka. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj na gładką pastę.
  4. Podawaj z pieczywem, z warzywami pokrojonymi w słupki lub jako składnik obiadowego bowl’a.


White beans pate with coliander & lime

Pasta fasolowa z kolendrą i limonką

RECIPE

Preparation time: 10 min. + 1 h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

1 cup of white beans
1 clove of garlic
2 tbsps of olive oil
a bunch of fresh coriander
juice of 1 lime
pinch of salt
freshly ground pepper

PREPARATION

  1. Pour cold water over beans and soak for 8-12 hours. If you use pre-cooked beans in jar or can, skip points 1 and 2.
  2. Cook the beans in new water with a little salt until soft. Leave to cool.
  3. Place all ingredients in a blender container and blend to a smooth pâté.
  4. Serve with bread, vegetables cut into sticks or as a part of a dinner bowl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.