Pasta kanapkowa bezrybna z tofu i fasoli

Nie wiem czy to dobrze, że potrawy wegańskie imitują smaki które ledwo pamiętam, nie obchodzi mnie zdanie tych co takie jedzenie hejtują i tych co próbują leczyć swoje wyrzuty sumienia atakami na mój talerz. To jest tylko jedzenie, przy jego produkcji nikt nie zginął, nikt nie cierpiał, to jest najważniejsze!

Ta pasta to totalny spontan, tydzień wcześniej moja siostra chwaliła się podobnym wynalazkiem, a dziś ja zostałam z resztką tofu i wczorajszym pieczywem… W takich sytuacjach zawsze wjeżdża jakaś pasta z grzaneczkami :)

Ostrzegam, pasta jest dość „rybna” w smaku, to przez wodorosty nori. Nie przepadam za nimi, ale czasem w niewielkiej ilości – tak jak w tym przypadku – są niezastąpione. Wędzonego smaku nadaje aromat w płynie, od kiedy go mam wylądował już w psich ciastkach, kremie z białej fasoli„wędzonym” kokosie, jest bardzo intensywny i wydajny (można go zastąpić wędzoną papryką w proszku lub użyć wędzone tofu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

150 g tofu
1 puszka białej fasoli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki oleju z lnianki
1/4 łyżeczki aromatu wędzarniczego w płynie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz i sól
1/2 arkusza nori

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera ręcznego. Gotowe :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • berbes

    Aromat wędzarniczy można zastąpić po prostu tofu wędzonym albo solą/papryką wędzoną:-). Pasta wygląda przepysznie. Do zrobnienia! :-)