Pasta kaparowa z soczewicy

Jest wtorek, godzina 11:30, idealna pora na śniadanie. Zawsze jak nie wiem co zjeść, na granolę nie mogę już patrzeć, a czasu też nie mam zbyt wiele… robię pastę do pieczywa. Taka szybka pasta wymaga jedynie ugotowania soczewicy, resztę zrobi za Ciebie blender :P Just eat it!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
4 łyżki kaparów
4 łyżki nasion dyni
2-3 łyżki oliwy
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka zielonego sosu tabasco

TIP: Soczewicę możesz zastąpić innymi strączkami o neutralnym smaku, będzie równie spoko :)

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę ugotuj, dorzucając pod koniec gotowania 1/2 łyżeczki soli.
  2. Odsącz dokładnie i zblenduj na jednolitą masę z pozostałymi składnikami.
  3. Gotowe. Spożywaj z pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami, pitą etc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.