Pasta paprykowa

Nawet nie wyszłam dziś z psem, to co widzę przez okno zniechęciło mnie skutecznie. Mamy sierpień i zamknięte okno, a na śniadanie rozgrzewającą pastę na grzankach i ciepłą herbatę. Znak nadchodzącej jesieni…nie lubię tego!!!

Do dzisiejszej pasty kanapkowej, będzie ci potrzebny ajwar. Skoro jest dostępny w moim osiedlowym sklepie (najgorszym sklepie jaki znam :P) to powinien być prawie wszędzie.

Ajwar – to pasta warzywna, przyrządzana ze słodkiej papryki i bakłażanów z dodatkiem chilli, oleju słonecznikowego, czosnku i soli. Pochodzi z kuchni serbskiej. Oryginalnie wytwarzany jest z pieczonej papryki, która po ostygnięciu zostaje ręcznie obrana ze skóry. Pewnie kiedyś skuszę się na zrobienie domowej wersji, ale na razie wspomagam się gotowym (zero konserwantów, kilka prostych składników). Podobnymi pastami są pindżur i ljutenica (w Bułgarii, Macedonii i Serbii), zacuscă (w Rumunii), kyopolou (w Bułgarii i Turcji) – różnią się składnikami i ich proporcjami. Gotowy ajwar można nabyć w wersji łagodnej i ostrej.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

240 g fasolki czerwonej z puszki (1 duża puszka; waga po odsączeniu z zalewy)
8-10 łyżek ajwaru
6 orzechów włoskich
1/2 ząbka czosnku (nie jest to konieczne)
szczypta soli i chilli

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Podawaj na chrupiących grzankach, z odrobiną suszonych w całości mini papryczek chilli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.