Pasta pomidorowo bazyliowa z nerkowców

Dokładnie dwa miesiące temu byłam w trasie, 12 dni, 6 osób, 4 kraje, 1 bus i 11 koncertów… dopiero zaczynały się wakacje, wszystko kwitło. W Munster A. zebrała kwiaty czarnego bzu żeby zrobić z niego musujący napój, J. nakarmił nas solidnym, ostrym curry, a na śniadanie były wegańskie lody. Lubie takie wspomnienia.

Od tego poranka w Munster chodzi mi po głowie pomidorowa pasta kanapkowa, pytałam się wtedy o składniki, ale pamięć ma jest zawodna… musiałam improwizować. Na bazę wybrałam (pełne białka) tofu i (zawierające sporo witamin i minerałów) nerkowce, walory odżywcze i smakowe nie powinny się wykluczać. No smaczne to było ;)

serek pomidorowo bazyliowy z nerkowców – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

100 g tofu naturalnego
1/2 szklanki nerkowców
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

+ garść świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. Nerkowce namocz w ciepłej wodzie min. 2 h.
  2. Odsącz, umieść w pojemniku blendera wraz z pozostałymi składnikami (poza bazylią).
  3. Zblenduj na gładką masę, zeskrobuj łyżką ze ścianek co jakiś czas.
  4. Dodaj posiekaną bazylię i włącz turbo na kilka sekund.


Cashew tomato & basil pate

serek pomidorowo bazyliowy z nerkowców – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 10 min.
Serves: 2

INGREDIENTS

100 g of natural tofu
1/2 cup of cashew
1-2 tbsp of tomato paste
1 garlic clove
1/2 tbsp of lemon juice
1-2 tbsp of olive oil
1/2 tsp of salt
a pinch of pepper

+ handful of fresh basil

PREPARATION

  1. Soak cashew in a warm water for min. 2 h.
  2. Drain from excess water, place in the blender with the remaining ingredients (except basil).
  3. Blend into a smooth spread.
  4. Add the chopped basil and turn the turbo mode on for a few seconds.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *