Pasta pomidorowo bazyliowa z nerkowców
Dokładnie dwa miesiące temu byłam w trasie, 12 dni, 6 osób, 4 kraje, 1 bus i 11 koncertów… dopiero zaczynały się wakacje, wszystko kwitło. W Munster A. zebrała kwiaty czarnego bzu żeby zrobić z niego musujący napój, J. nakarmił nas solidnym, ostrym curry, a na śniadanie były wegańskie lody. Lubie takie wspomnienia.
Od tego poranka w Munster chodzi mi po głowie pomidorowa pasta kanapkowa, pytałam się wtedy o składniki, ale pamięć ma jest zawodna… musiałam improwizować. Na bazę wybrałam (pełne białka) tofu i (zawierające sporo witamin i minerałów) nerkowce, walory odżywcze i smakowe nie powinny się wykluczać. No smaczne to było ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
100 g tofu naturalnego
1/2 szklanki nerkowców
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
+ garść świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
- Nerkowce namocz w ciepłej wodzie min. 2 h.
- Odsącz, umieść w pojemniku blendera wraz z pozostałymi składnikami (poza bazylią).
- Zblenduj na gładką masę, zeskrobuj łyżką ze ścianek co jakiś czas.
- Dodaj posiekaną bazylię i włącz turbo na kilka sekund.
Cashew tomato & basil pate
RECIPE
INGREDIENTS
100 g of natural tofu
1/2 cup of cashew
1-2 tbsp of tomato paste
1 garlic clove
1/2 tbsp of lemon juice
1-2 tbsp of olive oil
1/2 tsp of salt
a pinch of pepper
+ handful of fresh basil
PREPARATION
- Soak cashew in a warm water for min. 2 h.
- Drain from excess water, place in the blender with the remaining ingredients (except basil).
- Blend into a smooth spread.
- Add the chopped basil and turn the turbo mode on for a few seconds.
BRAK KOMENTARZY