Pasta wędzone tofu & słodkie pikle

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo jeszcze mam czas, bo nikt nie dzwoni i nikt nie popędza. Dziś wykluczam opcję spożycia granoli z mlekiem, w lodówce czeka zrobiony wieczorem majonez, niedzielne śniadanie nie będzie ani fit ani fast :P

Dzisiaj na stole ląduje pasta na bazie wędzonego tofu ze słodkim ogórkiem konserwowym i czerwoną delikatną cebulką. Prosta, szybka, sycąca i intensywna w smaku. Zjedz na miejscu z chrupiącymi grzankami i sałatą, albo zapakuj na wynos do bułki pełnej świeżych warzyw i idź na spacer do parku ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

pasta:
1 kostka wędzonego tofu
1/2 czerwonej cebuli
3 ogórki konserwowe lub kilka korniszonów
1/2 porcji majonezu*
świeżo mielony pieprz
sól

*majonez:
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki delikatnej musztardy
1/2 łyżeczki syropu klonowego
szczypta sproszkowanej cebuli i czosnku
czarna sól do smaku
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu

TIP: Majonezu wyjdzie więcej niż potrzebujesz do pasty (ja dodałam 1/2 porcji).

 

PRZYGOTOWANIE

*majonez:

  1. Do mleka dodaj wszystko poza olejem i zblenduj dokładnie aż się spieni.
  2. Następnie dolewaj powoli olej, wciąż mieszając.
  3. Na koniec wstaw do lodówki, aby jeszcze zgęstniał.

pasta:

  1. Tofu, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Dodaj majonez, przypraw, wymieszaj, gotowe :)
  3. Podawaj ze świeżą sałatą,

TIP: Robienie pasty możesz zacząć od zrobienia majonezu, aby dać mu chwilę w lodówce. Ja często robię majonez wieczorem dzień przed, wtedy ma idealną, gęstą konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *