Pasta wędzone tofu & słodkie pikle
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo jeszcze mam czas, bo nikt nie dzwoni i nikt nie popędza. Dziś wykluczam opcję spożycia granoli z mlekiem, w lodówce czeka zrobiony wieczorem majonez, niedzielne śniadanie nie będzie ani fit ani fast :P
Dzisiaj na stole ląduje pasta na bazie wędzonego tofu ze słodkim ogórkiem konserwowym i czerwoną delikatną cebulką. Prosta, szybka, sycąca i intensywna w smaku. Zjedz na miejscu z chrupiącymi grzankami i sałatą, albo zapakuj na wynos do bułki pełnej świeżych warzyw i idź na spacer do parku ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
pasta:
1 kostka wędzonego tofu
1/2 czerwonej cebuli
3 ogórki konserwowe lub kilka korniszonów
1/2 porcji majonezu*
świeżo mielony pieprz
sól
*majonez:
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki delikatnej musztardy
1/2 łyżeczki syropu klonowego
szczypta sproszkowanej cebuli i czosnku
czarna sól do smaku
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu
TIP: Majonezu wyjdzie więcej niż potrzebujesz do pasty (ja dodałam 1/2 porcji). UPDATE: Nadeszły czasy, kiedy majonezu nie trzeba robić, można kupić w niemalże każdym sklepie. Także polecam dodać kilka łyżek gotowego (np. Cremajo).
PRZYGOTOWANIE
*majonez (jeśli używasz sklepowego pomiń tę część przepisu):
- Do mleka dodaj wszystko poza olejem i zblenduj dokładnie aż się spieni.
- Następnie dolewaj powoli olej, wciąż mieszając.
- Na koniec wstaw do lodówki, aby jeszcze zgęstniał.
pasta:
- Tofu, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj majonez, przypraw, wymieszaj, gotowe :)
- Podawaj ze świeżą sałatą,
TIP: Robienie pasty możesz zacząć od zrobienia majonezu, aby dać mu chwilę w lodówce. Ja często robię majonez wieczorem dzień przed, wtedy ma idealną, gęstą konsystencję. UPDATE: Od jakiegoś czasu nie robię domowego majonezu, tylko kupuję Cremajo albo inny w sklepie ;)
BRAK KOMENTARZY