Sos z groszku i awokado
Są dni kiedy od momentu porannego przebudzenia wiesz jak będzie wyglądała pozostała ich część. Nie lubię takich! Staram się z nimi walczyć, skutecznie niszczyć ową przewidywalność i przeważnie wygrywam. Poza tym jednym szczegółem, że nie udało mi się dzisiaj uciec przed awokado…
Przeżywam ostatnio awokado attack. Kupuję takie idealne do zjedzenia, miękkie, jasno zielone wewnątrz. Korzystam z tej dobrej passy, póki trwa i póki mi się nie znudzi jego smak. Awokado w shake’u z bananem, w sałatce z truskawkami, w tofucznicy, a dziś jako baza sosu do makaronu. Idealne danie na lato, sos sam w sobie nie jest poddawany żadnej obróbce termicznej – jedyny wysiłek jaki musisz wykonać to ugotowanie makaronu i zielonego groszku, ale wierzę w Ciebie, dasz radę :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sos:
makaron (wybierz ten który lubisz najbardziej)
2 średnie, dojrzałe awokado
200 g zielonego mrożonego groszku
1-2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
6 łyżek pestek dyni
dekoracja:
skórka otarta z 1 cytryny (lub limonki)
bazylia
+ makaron bezglutenowy lub pełnoziarnisty
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj sobie 2 garnki, zagotuj w nich wodę.
- Jak zacznie się gotować wrzuć do jednego z nich makaron (dodaj szczyptę soli jeśli masz taką potrzebę), do drugiego groszek (dodaj szczyptę soli jeśli masz taką potrzebę).
- Makaron gotuj do osiągnięcia pożądanej twardości. Groszek wyłącz po 3 minutach od momentu zagotowania, odcedź na durszlaku obficie zalewając zimną wodą (aby pozostał zielony i lekko al dente).
- W blenderze umieść miąższ awokado, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i oliwę. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Ugotowany makaron umieść w misce wraz z sosem, groszkiem, pestkami dyni i delikatnie wymieszaj łyżką – aż makaron zostanie dokładnie pokryty sosem.
- Podawaj posypane skórką z cytryny (lub limonki) i świeżą bazylią.
Nie miałam akurat dyni więc dodałam prażonego słonecznika. Ale sos prawdę przepyszny :-)
słonecznik też idealnie pasuje :) thx