Pasta z papryki i włoskich (muhammara)
Czasem wydaje mi się, że już jadłam wszystko, poznałam każdy smak i się nigdy więcej niczym nie zajaram. Na szczęście to totalna bzdura, a świat jest pełen inspiracji i szybko znajduję kolejny przysmak. Ostatnio jest to podawana zwykle w towarzystwie hummusu, baba ganoush, tzatzików, oliwek, dolmades i pity prosto z pieca – muhammara. Pasta z pieczonej czerwonej papryki, drobno mielonych orzechów włoskich z dodatkiem słodko kwaśnego granatu.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
3 czerwone papryki
1-1,5 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczka chilli
1/2 szklanki ziaren granata
sól himalajska
1-2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie)
+ świeża mieta
++ granat
TIP: W oryginalnym przepisie na pastę muhhamara jest melasa z granata, ale ponieważ nie miałam jej w domu i nie chciało mi się robić użyłam świeżego granata (podbijając jego słodycz odrobiną syropu klonowego), który jest łatwo dostępny. Jest też bułka tarta i pieprz aleppo, ale nie widzę sensu w faszerowaniu się glutenem kiedy nie trzeba, a pieprz zastąpiłam większą ilością chilli.
PRZYGOTOWANIE
- Papryki umieść w nagrzanym do 175 stopni piekarniku na ok. 30 min. Piecz aż miejscami skóra będzie brązowa.
- Upieczoną paprykę umieść pod przykryciem na kilka minut, wtedy łatwo obierzesz ją ze skóry.
- Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę umieść wraz z pozostałymi składnikami (poza solą i syropem klonowym) w blenderze. Blenduj, aż składniki się połączą.
- Pod koniec dopraw solą jeśli jest potrzeba, jeśli pasta wyda ci się za mało słodka dodaj trochę syropu klonowego.
- Podawaj ze świeżą miętą i granatem.
Muhhamara – bell pepper & walnut spread
RECIPE
INGREDIENTS
3 red peppers
1-1.5 cups of walnuts
3 tbsp lemon juice
1 garlic clove
1 tsp cumin
2 tbsp olive oil
1-2 tsp chilli
1/2 cup pomegranate seeds
pinch of himalayan salt
1-2 tsp maple syrup (optional)
+ fresh mint
++ pomegranate
TIP: In the original muhhamara recipe there is pomegranate molasses, but I didn’t have it and used fresh pomegranate (adding more sweet taste with maple syrup), which is easily accessible.
PREPARATION
- Place peppers into preheated oven (175 degree) for approx. 30 min. Bake until the skin is brown.
- Put baked peppers under cover for a few minutes, to peel skins easier.
- Place peeled and free of seed nests peppers with other ingredients (except salt and maple syrup) in a blender.
- Blend until combined.
- Season with a salt and maple syrup if you need to.
- Serve with fresh mint and pomegranate.
BRAK KOMENTARZY