Pasta z papryki i włoskich (muhammara)

Czasem wydaje mi się, że już jadłam wszystko, poznałam każdy smak i się nigdy więcej niczym nie zajaram. Na szczęście to totalna bzdura, a świat jest pełen inspiracji i szybko znajduję kolejny przysmak. Ostatnio jest to podawana zwykle w towarzystwie hummusu, baba ganoush, tzatzików, oliwek, dolmades i pity prosto z pieca – muhammara. Pasta z pieczonej czerwonej papryki, drobno mielonych orzechów włoskich z dodatkiem słodko kwaśnego granatu.

muhammara

muhammara


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 30 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

3 czerwone papryki
1-1,5 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczka chilli
1/2 szklanki ziaren granata
sól himalajska
1-2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie)

+ świeża mieta
++ granat

TIP: W oryginalnym przepisie na pastę muhhamara jest melasa z granata, ale ponieważ nie miałam jej w domu i nie chciało mi się robić użyłam świeżego granata (podbijając jego słodycz odrobiną syropu klonowego), który jest łatwo dostępny. Jest też bułka tarta i pieprz aleppo, ale nie widzę sensu w faszerowaniu się glutenem kiedy nie trzeba, a pieprz zastąpiłam większą ilością chilli.

PRZYGOTOWANIE

  1. Papryki umieść w nagrzanym do 175 stopni piekarniku na ok. 30 min. Piecz aż miejscami skóra będzie brązowa.
  2. Upieczoną paprykę umieść pod przykryciem na kilka minut, wtedy łatwo obierzesz ją ze skóry.
  3. Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę umieść wraz z pozostałymi składnikami (poza solą i syropem klonowym) w blenderze. Blenduj, aż składniki się połączą.
  4. Pod koniec dopraw solą jeśli jest potrzeba, jeśli pasta wyda ci się za mało słodka dodaj trochę syropu klonowego.
  5. Podawaj ze świeżą miętą i granatem.


Muhhamara – bell pepper & walnut spread

muhammara

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 30 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

3 red peppers
1-1.5 cups of walnuts
3 tbsp lemon juice
1 garlic clove
1 tsp cumin
2 tbsp olive oil
1-2 tsp chilli
1/2 cup pomegranate seeds
pinch of himalayan salt
1-2 tsp maple syrup (optional)

+ fresh mint
++ pomegranate

TIP: In the original muhhamara recipe there is pomegranate molasses, but I didn’t have it and used fresh pomegranate (adding more sweet taste with maple syrup), which is easily accessible.

PREPARATION

  1. Place peppers into preheated oven (175 degree) for approx. 30 min. Bake until the skin is brown.
  2. Put baked peppers under cover for a few minutes, to peel skins easier.
  3. Place peeled and free of seed nests peppers with other ingredients (except salt and maple syrup) in a blender.
  4. Blend until combined.
  5. Season with a salt and maple syrup if you need to.
  6. Serve with fresh mint and pomegranate.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.