Pasta z zielonego groszku
Pobudka o godzinie 12, za oknem słońce, zakładam krótkie spodenki, zjem śniadanie na zielonej trawie wśród stokrotek i mleczy…
PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2-4
SKŁADNIKI
1 paczka mrożonego groszku
1 pęczek koperku lub 1/4 szklanki pokrojonej świeżej mięty
sok z jednej cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka tahini (może być bez)
2 ząbki czosnku
1 łyżka skórki otartej z cytryny
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE
- Do gotującej się wody wrzuć zielony groszek, pogotuj 2-3 minuty. Następnie przełóż na durszlak i obficie wypłucz zimną wodą, dzięki temu pozostanie soczyście zielony.
- Umieść groszek w misce, dodaj oliwę, sok i skórkę z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, tahini i przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę.
- Miętę lub koperek pokrój drobno, dodaj do miski z pastą i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Podawaj na pełnoziarnistym pieczywie lub jako dip do krakersów.
TAGI
KATEGORIA
BRAK KOMENTARZY