Pasta z zielonego groszku

Pobudka o godzinie 12, za oknem słońce, zakładam krótkie spodenki, zjem śniadanie na zielonej trawie wśród stokrotek i mleczy…


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 paczka mrożonego groszku
1 pęczek koperku lub 1/4 szklanki pokrojonej świeżej mięty
sok z jednej cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka tahini (może być bez)
2 ząbki czosnku
1 łyżka skórki otartej z cytryny
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Do gotującej się wody wrzuć zielony groszek, pogotuj 2-3 minuty. Następnie przełóż na durszlak i obficie wypłucz zimną wodą, dzięki temu pozostanie soczyście zielony.
  2. Umieść groszek w misce, dodaj oliwę, sok i skórkę z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, tahini i przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę.
  3. Miętę lub koperek pokrój drobno, dodaj do miski z pastą i wymieszaj delikatnie łyżką.
  4. Podawaj na pełnoziarnistym pieczywie lub jako dip do krakersów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.