Pasztet ciecierzyca & pieczarki
Ani za bardzo nie lubię pasztetów, ani pieczarek, ale ten jest naprawdę spoko… może dlatego że nie czuć grzybów ;) Ziołowo-orzechowy, wytrawny i miękki. Jeśli preferujesz delikatniejsze smaki, to dwa lata temu piekłam inny pasztet soczewicowy – tym razem na bazie orzechów włoskich – z pieczoną gruszką.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
400-500 g pieczarek
1 szklanka ciecierzycy
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
1 cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
1 łyżka czubrycy zielonej
2 łyżki sosu sojowego
Pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE
- Ciecierzycę namocz przez noc, następnego dnia odcedź i ugotuj aż będzie całkowicie miękka.
- Piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni.
- Na patelni podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek i grzyby.
- Kiedy pieczarki zmiękną dodaj sos sojowy i czubrycę.
- Orzechy laskowe i migdały zmiel drobno. Umieść w misce i dodaj do nich masę z pieczarek, ugotowaną ciecierzycę i zblenduj mikserem z metalowym ramieniem. Spróbuj i dopraw w miarę potrzeb.
- Masę umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
- Podawaj z konfiturą (żurawinowa, śliwkową etc.).
Chickpeas & champignon vegan „meatloaf”
RECIPE
INGREDIENTS
400-500 g of champignons
1 cup of chickpeas
50 g hazelnuts
50 g almonds
1 sugar onion
2 cloves of garlic
1 tbsp of green savory seasoning
2 tbsp of soy sauce
Pepper and salt
PREPARATION
- Soak the chickpeas overnight, strain and cook until completely soft.
- Set the oven to 200 celsjus degrees.
- Fry the onions until gold. Add the garlic and mushrooms.
- When the mushrooms are tender, add soy sauce and winter savory.
- Grind hazelnuts and almonds finely. Place in a bowl and blend with mushrooms & cooked chickpeas. Seasoning with salt and pepper (or soy sauce and green savory).
- Pour pate into a baking mold lined with baking paper.
- Bake for 45 minutes. Leave to cool.
- Serve with jam (cranberry, plum etc.).
BRAK KOMENTARZY