Pasztet ciecierzyca & pieczarki

Ani za bardzo nie lubię pasztetów, ani pieczarek, ale ten jest naprawdę spoko… może dlatego że nie czuć grzybów ;) Ziołowo-orzechowy, wytrawny i miękki. Jeśli preferujesz delikatniejsze smaki, to dwa lata temu piekłam inny pasztet soczewicowy – tym razem na bazie orzechów włoskich – z pieczoną gruszką.

pasztet ciecierzyca + pieczarka – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 22 cm

SKŁADNIKI

400-500 g pieczarek
1 szklanka ciecierzycy
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
1 cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
1 łyżka czubrycy zielonej
2 łyżki sosu sojowego
Pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę namocz przez noc, następnego dnia odcedź i ugotuj aż będzie całkowicie miękka.
  2. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni.
  3. Na patelni podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek i grzyby.
  4. Kiedy pieczarki zmiękną dodaj sos sojowy i czubrycę.
  5. Orzechy laskowe i migdały zmiel drobno. Umieść w misce i dodaj do nich masę z pieczarek, ugotowaną ciecierzycę i zblenduj mikserem z metalowym ramieniem. Spróbuj i dopraw w miarę potrzeb.
  6. Masę umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
  8. Podawaj z konfiturą (żurawinowa, śliwkową etc.).


Chickpeas & champignon vegan „meatloaf”

pasztet ciecierzyca + pieczarka – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: 22 cm

INGREDIENTS

400-500 g of champignons
1 cup of chickpeas
50 g hazelnuts
50 g almonds
1 sugar onion
2 cloves of garlic
1 tbsp of green savory seasoning
2 tbsp of soy sauce
Pepper and salt

PREPARATION

  1. Soak the chickpeas overnight, strain and cook until completely soft.
  2. Set the oven to 200 celsjus degrees.
  3. Fry the onions until gold. Add the garlic and mushrooms.
  4. When the mushrooms are tender, add soy sauce and winter savory.
  5. Grind hazelnuts and almonds finely. Place in a bowl and blend with mushrooms & cooked chickpeas. Seasoning with salt and pepper (or soy sauce and green savory).
  6. Pour pate into a baking mold lined with baking paper.
  7. Bake for 45 minutes. Leave to cool.
  8. Serve with jam (cranberry, plum etc.).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *