Peanut butter tofurnik
Lubisz masło orzechowe, prawda?! To będzie wpis specjalnie dla Ciebie…krótko i na temat. Bez pieczenia, gotowania (na parze się nie liczy ;) idealnie kremowy i zimny tofurnik na upalne dni. Tym razem będzie dość słodko!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1 szklanka zmielonych orzechów ziemnych
1 szklanka zmielonych migdałów
5 łyżek oleju kokosowego
1/3 szklanki daktyli (moczonych ok 30 minut)
nadzienie:
350 g tofu
2/3 szklanki masła orzechowego (bez soli i cukru)
1/4 szklanki syropu klonowego (lub innego słodkiego)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml – tłustego)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
WAŻNE: mleko kokosowe wstaw dzień przed planowanym robieniem ciasta do lodówki
polewa:
125 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka kokosowego (tłustego)
dekoracja:
pokruszone, prażone orzechy ziemne
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Składniki na spód ciasta umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masą wyłóż blaszkę (lub inne naczynie), formując spód wraz z 4 cm ściankami bocznymi ciasta (które zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem).
- Wstaw do lodówki.
nadzienie:
- Tofu, masło orzechowe, syrop klonowy i odrobinę soli umieść w misce. Wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera ręcznego.
- Mleko kokosowe wyjmij z lodówki, odlej z puszki przeźroczysty płyn, a białą kremową masę ubij przy pomocy miksera. Jeśli krem jest zbyt płynny, dodaj łyżkę mąki z maranty trzcinowej lub tapioki, to powinno pomóc.
- Zmieszaj kokosowy krem z masą z tofu i masła orzechowego.
- Spód wyjmij z lodówki i wylej na niego nadzienie, tak aby zrównało się na wysokość z brzegami spodu.
- Ciasto umieść w lodówce na ok. 30 minut.
polewa:
- Gorzką czekoladę umieść w misce, a następnie miskę w garnku wypełnionym do połowy wodą, mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści (woda w garnku powinna się zagotować). Do czekolady dodaj mleko, wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy szpatułki rozprowadź dokładnie polewę. Na wierzch posyp kruszonymi prażonymi orzechami arachidowymi i ponownie umieść w lodówce na min. 30 minut.
TIP: ciasto z uwagi na kremowe nadzienie jest dość delikatne, dlatego krój je od razu po wyjęciu z lodówki (zachowa wtedy swoje walory estetyczne ;).
Fenomenalny.
THX :)