Peanutella

Od kiedy mam nowy blender o mocy 1680 W, sama robię masła orzechowe. Mam wpływ na skład, na to czym posłodzę, przyprawię i jakiej wyjdzie konsystencji.

Tym razem w blenderze wylądowały orzechy ziemne (nieprażone i niesolone), gorzka czekolada bez dodatku cukru, odrobina nierafinowanego oleju kokosowego i szczypta soli. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na klasyczną nutelle, to sięgnij po ten przepis na bazie orzechów laskowych. A jeśli chcesz zwykłe masło orzechowe, zapraszam tutaj.

Peanutella – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

2 szklanki orzechów ziemnych*
50 g gorzkiej czekolady bez cukru
2-3 łyżki kakao lub 50 g gorzkiej czekolady**
4-6 łyżek sproszkowanych daktyli***
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
mini szczypta soli

*nie solonych i nie prażonych
**najlepiej bez dodatku cukru
***jeśli użyjesz czekolady na ksylitolu, dodaj mniej daktyli. Możesz również zastąpić je ksylitolem ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie wszystkie składniki umieść w blenderze i zblenduj na gładko.
  2. Umieść w wyparzonym słoiku. Gotowe :)


Peanutella

Peanutella – eatmeplease.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.