Pęczotto ze szpinakiem & groszkiem

Miałam straszną ochotę na risotto z dynią, dlatego zrobiłam pęczotto ze szpinakiem :P Poza sezonem dynia jest towarem deficytowym w mojej okolicy, ale w lodówce resztka białego wina i szpinaku podpowiadały mi co zrobić. Pęczak to przypadek. Przyznaję się, wcześniej go nie lubiłam, ktoś kiedyś zaserwował mi kleistą, słoną papkę. Do niedawna tkwił w niepamięci ze wszystkimi niesmacznymi wspomnieniami. Ale to już przeszłość, pęczak w nowym wydaniu jest lekko al dente, ale soczysty i pełen smaku.

Pęczak – to tak naprawdę całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jest on źródłem witaminy B1, B2 i B3 (która obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry), rozpuszczalnego błonnika (który zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia) oraz mikro i makroelementów tj. magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo (niezbędnych dla dobrej kondycji organizmu). Zawiera gluten.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 szklanka pęczaku
4 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
150 g świeżego szpinaku (może być też mrożony ok 1/2 opakowania)
1/2 szklanki zielonego świeżego lub mrożonego groszku
4 łyżki oliwy
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Na rozgrzaną głęboką patelnię wlej 2 łyżki oliwy.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i chwilę podsmaż.
  3. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i wymieszaj.
  4. Na drugiej patelni na 2 łyżkach oliwy podduś szpinak.
  5. Do cebuli i czosnku dorzuć suchy pęczak, dokładnie wymieszaj, tak aby pokrył się oliwą.
  6. Dolej wina, mieszaj do momentu wchłonięcia przez kaszę.
  7. Dolej 2 szklanki bulionu warzywnego i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  8. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez kaszę dodaj pozostałe 2 szklanki, co pewien czas mieszając, aby pęczak nie się nie przypalił.
  9. Kiedy kasza jest już al dente dodaj szpinak, wymieszaj i podgotuj chwilę.
  10. Spróbuj potrawy i w razie potrzeby przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  11. Na koniec dodaj zielony groszek, dosłownie 2-3 minuty przez zdjęciem potrawy z gazu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • katrinezz

    Bulion robisz z proszku czy do każdej potrawy świeżo gotujesz?

    • eat me please

      Tutaj akurat był z proszku, ale jak mam czas to gotuję i zamrażam na zapas w workach na lód albo plastikowych pojemnikach :)