Penne alla vodka
Pomidory ponad wszystko, o każdej porze roku, pod każdą postacią, na zawsze <3. Kuchnia włoska, pozbawiona ukochanego, ale niestety szkodzącego mi glutenu, też potrafi być smaczna, a bezglutenowy makaron można kupić niemalże wszędzie. Zawsze kiedy nie mam pomysłu na obiad, ratuje mnie właśnie ona. Jest prosta, minimalistyczna i sycąca.
Do penne alla vodka będzie ci potrzebny alkohol, ale nie martw się, odparuje w trakcie gotowania.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 puszka pomidorów
1 szklanka pasaty pomidorowej
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml wódki
sól i pieprz
1/2 szklanki nerkowców
+ makaron penne
PRZYGOTOWANIE
- Nerkowce zalej ciepłą wodą i pozostaw na 2 h. Następnie odsącz z wody i umieść w pojemniku blendera wraz z pomidorami oraz pasatą.
- Makaron ugotuj al dente.
- Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę i jak się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek.
- Następnie dodaj wódkę, a jak odparuje alkohol, umieść w pojemniku blendera i zblenduj.
- Umieść z powrotem na patelni, podgrzej, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Podawaj ze świeżą bazylią.
BRAK KOMENTARZY