Penne alla vodka

Pomidory ponad wszystko, o każdej porze roku, pod każdą postacią, na zawsze <3. Kuchnia włoska, pozbawiona ukochanego, ale niestety szkodzącego mi glutenu, też potrafi być smaczna, a bezglutenowy makaron można kupić niemalże wszędzie. Zawsze kiedy nie mam pomysłu na obiad, ratuje mnie właśnie ona. Jest prosta, minimalistyczna i sycąca.

Do penne alla vodka będzie ci potrzebny alkohol, ale nie martw się, odparuje w trakcie gotowania.

Penne alla vodka – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1 puszka pomidorów
1 szklanka pasaty pomidorowej
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml wódki
sól i pieprz
1/2 szklanki nerkowców

+ makaron penne

PRZYGOTOWANIE

  1. Nerkowce zalej ciepłą wodą i pozostaw na 2 h. Następnie odsącz z wody i umieść w pojemniku blendera wraz z pomidorami oraz pasatą.
  2. Makaron ugotuj al dente.
  3. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę i jak się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek.
  4. Następnie dodaj wódkę, a jak odparuje alkohol, umieść w pojemniku blendera i zblenduj.
  5. Umieść z powrotem na patelni, podgrzej, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
  6. Podawaj ze świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.