Pesto alla trapanese

Wakacje 2 lata temu, widok na morze tyrreńskie, tydzień na najsmaczniejszych pomidorach świata z bazylią, tydzień piachu, słońca i wody po horyzont, jazdy na rowerze przy +40, to lubię.

Warszawa, widok z okna na brudną ulicę, marzec, wiosna, nie mam czasu na gotowanie i ogromną ochotę na sycylijskie pomidory. Pesto alla trapanese (czasem zwane pesto alla siciliana, pesto rosso czy pasta cull’agghia) to prostota, ale pełna pożądanego smaku, czas przygotowania niemalże idealny 5-10 minut, składniki zawsze pod ręką…let’s do it!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

sos:
400 g pomidorów krojonych (np. z kartonika)
8 pomidorów suszonych ze słoika (takich w oleistej zalewie)
4 łyżki zalewy od w/w pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki świeżej bazylii
1 czerwona cebula
8-10 łyżek parmezanu z migdałów lub orzechów (lub tyle samo płatków migdałowych + 1 łyżka płatków drożdżowych)
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo mielona gruboziarnista sól

dodatkowo:
parmezan z orzechów lub migdałów
świeża bazylia
makaron najlepiej pełnoziarniste penne lub spaghetti lub bezglutenowy

TIP: Oczywiście w sezonie zamiast pomidorów z kartonu wykorzystaj świeże. Zamiast płatków migdałowych możesz dodać równie dobrze całe migdały lub orzechy, blender i tak wszystko zmieli w jednolity sos.

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od ugotowania makaronu (w lekko osolonej wodzie).
  2. W międzyczasie na łyżce zalewy z pomidorów podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj czosnek, lekko podduś.
  3. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia.
  4. W pojemniku blendera umieść pozostałe składniki na sos, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i zblenduj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (w zależności od tego czy dodajesz gotowy parmezan z migdałów czy całe migdały zajmie ci to od kilku do kilkudziesięciu sekund).
  5. Gotowy sos umieść na patelni i chwilę podgotuj.
  6. Odsącz makaron, dodaj do sosu i dokładnie wszystko wymieszaj.
  7. Przed podaniem posyp każdą porcję wegańskim parmezanem i świeżą bazylią.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapisz

Zapisz

Pozostaw odpowiedź Daria. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.