Pieczone bataty z miętowo cytrynowym tahini
Miały być grillowane ziemniaki ze świeżo robionym miętowym pesto, szaszłyki z tofu, sałatka z bobu i miłe popołudnie na plaży… ale – z braku czasu i pogody – było tylko to ostatnie. Najszybszy grill ever, podróż promem miejskim na drugą stronę Wisły na koncert i znajomi, lemoniada, muzyka… noc.
Pozostał grillowy niedosyt, który nadrabiam przepisem na pieczone – a jak masz możliwość to – grillowane słodkie ziemniaki z meeeega orzeźwiającym sosem z tahini. Mięta, cytryna i czosnek kontra słodkość batata, dobry kontrast. Just eat it!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sos:
4 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
6-8 łyżek wody
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki drobno posiekanej mięty
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta soli
TIP: W razie potrzeby zmień proporcje sosu, powyższe ilości są dość umowne (smak i konsystencja zależne są od wielu czynników).
frytki:
4 średnie bataty
4 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
+ świeża mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
- W razie potrzeby dopraw, dodaj więcej wody (jak wyjdzie za gęsty), więcej tahini (jak wyjdzie zbyt rzadki).
- Gotowy sos przechowuj w lodówce.
frytki:
- Bataty umyj dokładnie i pokrój w cienkie słupki.
- Wypłucz pod strumieniem zimnej wody, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
- Następnie umieść je na jakiś czas w misce pełnej wody.
- Teraz masz dwa wyjścia: – odsącz bataty, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja dodatkowo prysnęłam go olejem kokosowym w sprayu), wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 30 minut (do momentu zrumienienia skórki) lub – umieść je w foliowym rękawie, wsyp mąkę, zawiąż rękaw, energicznie wstrząśnij zawartością tak aby frytki oblepiły się mąką i teraz dopiero umieść w piekarniku.
- Gotowe frytki polej sosem i podawaj posypane drobno posiekaną świeżą miętą, świeżo mielonym pieprzem i solą lub gomasio.
TIP: Bataty możesz z powodzeniem zrobić na grillu, czas pieczenia jest inny – na oko – jak będą przyrumienione możesz jeść ;) Opcja bez mąki kukurydzianej jest oczywiście bardziej fit & healthy ;)
Sweet potatoes with mint & lemon tahini sauce
RECIPE
INGREDIENTS
sauce:
4 tbsp tahini
2 tbsp lemon juice
6-8 tbsp of water
1 clove garlic
1/2 cup finely chopped mint
1/2 tsp cumin
pinch of salt
TIP: Change the proportions of sauce if necessary – these amounts are rather conventional.
chips:
4 medium sweet potatoes
4 tablespoons cornstarch (optional)
+ Fresh mint to decorate
PREPARATION
sauce:
- Place all ingredients in a blender and combine.
- Add more water (if come out too thick) and season if necessary, more tahini (if come too rare).
- Store in the refrigerator.
chips:
- Wash sweet potatoes and cut into thin bars.
- Rinse under cold water to remove excess of starch.
- Then place them in a bowl of water for a while.
- Now you have two choices: 1. Drain the sweet potatoes, place on a baking tray lined with baking paper, put in the oven preheated to 200 degrees for approx. 30 minutes (until browned), or 2. Put them in a plastic sleeve, pour the flour, tie sleeve, shake it to coat everything with the flour and now just put in the oven.
- Add sauce onto chips and serve sprinkled with finely chopped fresh mint, freshly ground pepper and salt or gomashio.
TIP: You can successfully make sweet potatoes on the grill, the cooking time is different. Option without using cornstarch is obviously more fit & healthy ;)
A „tahini” w jakiej postaci? Pod tą nazwą sprzedawanych jest kilka produktów.
Tahini to pasta ze zmieloneych ziaren sezamu, nie spotkałam się z czymkolwiek innym pod tą nazwą ;)