Pieczone bataty z miętowo cytrynowym tahini

Miały być grillowane ziemniaki ze świeżo robionym miętowym pesto, szaszłyki z tofu, sałatka z bobu i miłe popołudnie na plaży… ale – z braku czasu i pogody – było tylko to ostatnie. Najszybszy grill ever, podróż promem miejskim na drugą stronę Wisły na koncert i znajomi, lemoniada, muzyka… noc.

Pozostał grillowy niedosyt, który nadrabiam przepisem na pieczone – a jak masz możliwość to – grillowane słodkie ziemniaki z meeeega orzeźwiającym sosem z tahini. Mięta, cytryna i czosnek kontra słodkość batata, dobry kontrast. Just eat it!

babaty_w_sosie_tahini_mietowym_6


PRZEPIS

Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

sos:
4 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
6-8 łyżek wody
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki drobno posiekanej mięty
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta soli

TIP: W razie potrzeby zmień proporcje sosu, powyższe ilości są dość umowne (smak i konsystencja zależne są od wielu czynników).

frytki:
4 średnie bataty
4 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

+ świeża mięta do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

sos:
  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
  2. W razie potrzeby dopraw, dodaj więcej wody (jak wyjdzie za gęsty), więcej tahini (jak wyjdzie zbyt rzadki).
  3. Gotowy sos przechowuj w lodówce.

frytki:

  1. Bataty umyj dokładnie i pokrój w cienkie słupki.
  2. Wypłucz pod strumieniem zimnej wody, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
  3. Następnie umieść je na jakiś czas w misce pełnej wody.
  4. Teraz masz dwa wyjścia: – odsącz bataty, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja dodatkowo prysnęłam go olejem kokosowym w sprayu), wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 30 minut (do momentu zrumienienia skórki) lub – umieść je w foliowym rękawie, wsyp mąkę, zawiąż rękaw, energicznie wstrząśnij zawartością tak aby frytki oblepiły się mąką i teraz dopiero umieść w piekarniku.
  5. Gotowe frytki polej sosem i podawaj posypane drobno posiekaną świeżą miętą, świeżo mielonym pieprzem i solą lub gomasio.

TIP: Bataty możesz z powodzeniem zrobić na grillu, czas pieczenia jest inny – na oko – jak będą przyrumienione możesz jeść ;) Opcja bez mąki kukurydzianej jest oczywiście bardziej fit & healthy ;)


Sweet potatoes with mint & lemon tahini sauce

RECIPE

Preparation time: 35 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

sauce:
4 tbsp tahini
2 tbsp lemon juice
6-8 tbsp of water
1 clove garlic
1/2 cup finely chopped mint
1/2 tsp cumin
pinch of salt

TIP: Change the proportions of sauce if necessary – these amounts are rather conventional.

chips:
4 medium sweet potatoes
4 tablespoons cornstarch (optional)

+ Fresh mint to decorate

PREPARATION

sauce:

  1. Place all ingredients in a blender and combine.
  2. Add more water (if come out too thick) and season if necessary, more tahini (if come too rare).
  3. Store in the refrigerator.

chips:

  1. Wash sweet potatoes and cut into thin bars.
  2. Rinse under cold water to remove excess of starch.
  3. Then place them in a bowl of water for a while.
  4. Now you have two choices: 1. Drain the sweet potatoes, place on a baking tray lined with baking paper, put in the oven preheated to 200 degrees for approx. 30 minutes (until browned), or 2. Put them in a plastic sleeve, pour the flour, tie sleeve, shake it to coat everything with the flour and now just put in the oven.
  5. Add sauce onto chips and serve sprinkled with finely chopped fresh mint, freshly ground pepper and salt or gomashio.

TIP: You can successfully make sweet potatoes on the grill, the cooking time is different. Option without using cornstarch is obviously more fit & healthy ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.