Pieczone tofu z sosem à la satay

Tofu można zrobić własnoręcznie, kupić w różnych sklepach i w różnej cenie, twarde, miękkie, marynowane, w ziołach, w formie pasty, w formie ciasta (<3 tofurnik), burgera, jest tyle opcji, zero nudy. Ale dziś będzie inaczej, bo pieczone. To już drugie podejście do tematu i tym razem zrobiłam foto, więc wrzucam przepis. Potrawa w duchu kuchni azjatyckiej, orzechową nutę sosu à la satay dopełnia imbirowo słodki aromat marynowanego tofu.


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok 45 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

400 g tofu

marynata do tofu:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lub limonki
1 łyżka startego imbiru
paczka szalotek
1/4 szklanki słodkiego sosu sojowego
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki limonki soku
1 ząbek czosnku
3 łyżki sezamu niełuskanego
1 łyżeczka chilli
1 łyżka zmielonej kolendry

satay:
3 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżki sosu sojowego słonego
3/4 łyżki sosu sojowego słodkiego
1/2 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki soku z limonki
1/2 ząbka czosnku
2 łyżeczki octu vinegar
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki chilli (mniej lub więcej w zależności jak ostre lubisz jeść)
1 łyżeczka kakao
1-2 łyżki wody
2-3 łyżki mleka kokosowego

PRZYGOTOWANIE

marynata:

  1. Na patelni podgrzej oliwę, chilli i kolendrę ok 5 minut nieustannie mieszając.
  2. Dodaj pokrojoną drobno szalotkę i pozostałe składniki marynaty. Gotuj kolejne 5 minut.
  3. Gotowa marynatę ostudź.
  4. Tofu pokrój w plastry i umieść w zamykanym pojemniku zalewając je marynatą. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

satay:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki blenderem i gotowe.

tofu:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  3. Kawałki tofu układaj w odstępach, pozostawiając na wierzchu każdego z nich warstwę marynaty – uchroni to przed nadmiernym wysuszeniem tofu.
  4. Wstaw blachę do piekarnika. Po jakimś czasie sprawdź tofu, jeśli będzie rumiane przekręć na drugą stronę. Piecz jeszcze chwilę aż obydwie strony będą w podobnym kolorze.

TIP: Marynata która pozostanie po tofu przyda ci się, kiedy będziesz je przekręcać na drugą stronę – pokryj nią wtedy tofu, aby uchronić je przed nadmiernym wysuszeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.