Pieczony pasternak, gruszki i pietruszki
Dla znudzonych pierogami, pasztetami i piernikami, dla tych co powrócili do swoich domów i dla tych co dopiero 7mego idą do pracy…Takie tam proste danie, które robi się samo, podczas gdy ty bawisz się swoimi nowymi zabawkami, które otrzymałeś w niewyjaśnionych okolicznościach 24 grudnia :)
Pasternak możesz zastąpić słodkim ziemniakiem, gruszkę – jabłkiem, ogólnie panuje pełna dowolność, chodzi o przełamanie charakterystycznego smaku pietruszki czymś słodkim, no i te prażone orzechy laskowe, so f*ckin' tasty!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
warzywa:
2-3 korzenie pasternaku
2-3 pietruszki
1-2 zielone gruszka (twarde)
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka syropu klonowego (lub melasy etc.)
1 łyżeczka soli himalajskiej
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1/2 szklanki orzechów laskowych (prażonych)
6-8 łyżek wegańskiej margaryny (np. aslan)
dodatkowo:
1 szklanka ugotowanego pęczaku
TIP: orzechy laskowe najlepiej uprażyć jako pierwsze, wstawiając je na kilka / kilkanaście minut do piekarnika.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę ok. 180-200 stopni.
- Warzywa i owoce umyj, w razie potrzeby obierz (jak będą bardzo brudne). Pokrój wzdłuż na połówki lub ćwiartki (jak wolisz).
- W szklance wymieszaj oliwę wraz z solą, syropem klonowym i drobno pokrojonym czosnkiem.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, umieść w nim pokrojone warzywa i owoce. Skrop je równomiernie przygotowaną wcześniej oliwą z czosnkiem i solą.
- Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż warzywa będą stosunkowo miękkie, miejscami przypieczone. W trakcie pieczenia przemieszaj je kilkakrotnie.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej margarynę, jak będzie stopiona dodaj prażone, pokruszone orzechy oraz ugotowany pęczak. Podsmaż wszystko chwilę.
- Gotowe warzywa układaj na talerzach i polewaj sosem powstałym z margaryny, orzechów oraz pęczaku. Na koniec możesz przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
BRAK KOMENTARZY