Pierniczki glutenfrei

Tak jak nie jara mnie zima i wszystko co z nią związane – nawet jak jest +9 :P – tak tradycja robienia pierniczków w grudniu jest chyba jedyną jakiej nie planuję się pozbywać. Kocham je robić i potem jeść. Tegoroczne są bezglutenowe i o dziwo są jeszcze lepsze niż te zeszłoroczne. Dzięki migdałom i mące ryżowej zachowują świeżość przez wiele dni, są super kruche i chrupiące. Więc jeśli wbijasz do rodziny na święta, weź trochę wegańskich korzennych ciasteczek :)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 50 min.
Ilość porcji: 60-70 pierniczków

SKŁADNIKI

suche:
2,5 szklanki mąki bezglutenowej*
1 szklanka migdałów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 mielonego anyżu (opcjonalnie)
szczypta soli

mokre:
2/3 szklanki oleju kokosowego
2/3 szklanki syropu klonowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody

TIP: *Mąka bezglutenowa gotowa ze sklepu lub DIY proporcje są takie – 2 części mąki z brązowego ryżu, 2 części z białego ryżu, 1 część skrobi z tapioki i 1 część skrobi ziemniaczanej (wszystkie te mąki kupiłam w zwykłym markecie, z tapioki bywa też w kuchniach świata i sklepach z żywnością azjatycką).

PRZYGOTOWANIE

  1. Migdały zmiel na mąkę.
  2. Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj do niej zmielone migdały, cynamon, goździki, imbir, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.
  3. Siemię lniane wymieszaj z wodą, odstaw na chwilę.
  4. W drugiej misce umieść rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy i dodaj namoczone siemię. Wymieszaj.
  5. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj dokładnie.
  6. Gotowe ciasto podziel na 4-5 części, każdą zawiń oddzielnie w folię spożywczą i umieść na 4 h w lodówce.
  7. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki nastaw piekarnik (na temperaturę 190 stopni).
  8. Wyjmuj po jednej porcji ciasta tuż przed planowanym wycinaniem pierniczków i pieczeniem. Aby rozwałkować ciasto umieść je na posypanym mąką ryżową blacie, rozwałkuj na 3-4 mm grubości placek i przy pomocy metalowych lub plastikowych foremek wycinaj pierniczki. Układaj na blaszce w równych odstępach.
  9. Piecz 10 minut.
  10. Po wyjęciu ciastka są mega kruche, dlatego odczekaj 1-2 minuty zanim zdejmiesz je z blachy ;)
  11. Gotowe pierniczki ostudź i umieść w zamykanym pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *