Piernik jaglany z sernikową polewą

Zbliża się koniec roku, niektórzy obchodzą święta, a inni cieszą się z dodatkowego dnia wolnego, spotkań z ziomkami i perspektywy bezkarnej wyżerki. Zgadnij do której grupy należę?

Nie ubieram choinki, nie chodzę na kompulsywe zakupy, nie stawiam ledowego renifera w ogrodzie, nie słucham kolęd, nie marnuję czasu na nic innego niż tworzenie pyszności które zjem i którymi nakarmię innych ;) Jak co roku postanowiłam upiec propagandowe wegańskie słodkości, niech przez żołądek do mózgu trafi przesłanie wiadomej treści… Go vegan :P

Piernik jest bezglutenowy, wilgotny, pełen suszonych owoców i orzechów, słodki, korzenny, taki jak lubię. Oczywiście zamiast sernikowej polewy z nerkowców możesz go polać gorzką czekoladą lub lukrem. No chyba, że masz ochotę na inne piernikowe słodkości to znajdziesz tu jeszcze bezglutenowe piernikowe ciasteczka, korzenne czekoladowe trufle, lub proteinowe batony.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: keksówka 20 cm

SKŁADNIKI

ciasto:
1 szklanka kaszy jaglanej
100 g cukru muscovado
3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
2 łyżki melasy trzcinowej*
2-3 łyżki przyprawy piernikowej
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 pomarańcza (sok i skórka z niej otarta)
1 łyżka ciemnego rumu
1 szklanka zmielonych płatków bezglutenowych**
2/3 szklanki drobno posiekanych suszonych śliwek, jabłek i orzechów laskowych lub pekan***
szczypta soli

*możesz zastąpić syropem klonowy lub inną melasą, ale trzcinowa nadaje miodowego posmaku.
**lub innych
***lub innych bakalii

polewa:
1 szklanka nerkowców
4 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki mleka migdałowego

TIP: zamiast polewy sernikowej możesz zastosować klasyczną rozpuszczoną gorzką czekoladę, lukier lub cukier puder.

PRZYGOTOWANIE

ciasto:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Kaszę zalej wrzątkiem, przepłucz pod strumieniem zimnej wody i zagotuj z cukrem, melasą, przyprawą piernikową, olejem, mlekiem i kakao, aż będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Zblenduj na gładką masę.
  4. Zmielone płatki, sodę i proszek wymieszaj w misce.
  5. Dodaj do nich ostudzoną kaszę, rum, sok i skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj dokładnie.
  6. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
  7. Rozprowadź równomiernie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 1 h. Pozostaw do ostygnięcia.

polewa:

  1. Nerkowce namocz w ciepłej wodzie minimum 1 h.
  2. Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami, wymieszaj dokładnie.
  3. Rozprowadź na około ostudzonego ciasta.


Millet gingerbread & cheesecake frosting

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 20 cm rectangular loaf pan

INGREDIENTS

cake:
1 cup millet
100 g muscovado sugar
2.5-3 cups of water
2 tbsp ground flaxseed + 6 tbsp hot water
4 tbsp rapeseed or coconut oil
2 tbsp cane molasses*
2-3 tbsp of gingerbread spice
3 tbsp cocoa powder
3 tsp baking powder
0.5 tsp baking soda
1/2 cup almond milk**
1 orange (juice and zest)
1 tbsp dark rum
1 cup grounded glutenfree cereals***
2/3 cup finely chopped dried plums, apples and hazelnuts or pecans****
pinch of salt

* You can substitute maple syrup, molasses or another, but the reed gives honey aftertaste
** You can substitute any other plant or nut milk
*** Or other
**** Or other dried fruit and nuts

frosting:
1 cup cashews
4 tbsp of coconut oil
1-2 tbsp lemon juice
1 tbsp maple syrup
1/4 tsp salt
3 tbsp almond milk*

* You can substitute any other plant or nut milk

TIP: Instead of cheescake frosting you can apply melted dark chocolate or powdered sugar icing

PREPARATION

cake:

  1. Setting oven to 180 celsius degrees.
  2. Pour millet with a boiling water, then rinse under cold water. Boil with the sugar, molasses, gingerbread spice, oil, milk and cocoa until soft. Set aside to cool.
  3. Mix ground cereals, baking soda and baking powder in a bowl.
  4. Then combine it with the cooled grits, rum, orange juice and zest.
  5. Finally, add chopped dried fruit and nuts than mix it with a spoon.
  6. Pour into rectangular loaf mold lined with baking paper.
  7. Bake approx. 1 hour. Leave to cool.

cheesecake frosting:

  1. Soak cashews in warm water for at least 1 hour.
  2. Put into a blender with the remaining ingredients and combine.
  3. Spread on the cooled cake around.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *