Piernik z batatem/dynią i melasą

Jest 26 grudnia, spałam do 12 tej, dziś nic nie muszę, ale myślę co by tu jeszcze zjeść… piernik? Ten przepis jest prosty, o ile masz na stanie bataty lub dynię i melasę.

Melasa to produkt uboczny przy produkcji cukru. Ten gęsty, słodki, ciemnobrązowy syrop jest jego zdrowszą alternatywą. Zawiera sporo cennych składników i jeśli w przepisie nie mogę użyć ksylitolu, to sięgam właśnie po nią. Ponieważ ostatnio w moje ręce trafił spory zapas melasy z morwy białej postanowiłam ją przetestować. Klasyczny piernik zawiera miód – którego nie spożywam z wiadomych względów – ale jak dla mnie, w tego typu wypiekach, jego smak idealnie imituje właśnie melasa.

Piernik – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min + 1 h
Ilość porcji: forma do chleba 2 x 20 cm

SKŁADNIKI

suche: 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 0,5 szklanki zmielonych migdałów 2 łyżki przyprawy piernikowej* 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia mokre: 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka octu jabłkowego 1-1,5 szklanka pure z batata lub dyni 1/2 szklanki oleju kokosowego 1 szklanka melasy z morwy białej** 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii dekoracja (różne opcje do wyboru): melasa + płatki migdałowe lub polewa z gorzkiej czekolady + skórka pomarańczowa lub polewą piernikową z nerkowców (przepis na podobną polewę > tutaj < zastąp sok z cytryny przyprawą piernikową) *ja użyłam własnej mieszanki, ale oczywiście możesz użyć takiej ze sklepu **lub innej melasy czy słodkiego syropu (ale polecam melasę, bo daje lepszy, bardziej skomplikowany, lekko wytrawny smak niż np. syrop klonowy)

PRZYGOTOWANIE

suche:

  1. Wymieszaj w dużej misce za pomocą łyżki.
mokre:
  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 190 stopni.
  2. Świeżo mielone siemię lniane zalej kilkoma łyżkami ciepłej wody i pozostaw na 10 minut.
  3. Olej kokosowy rozpuść, wstawiając słoik do ciepłej wody. Dolej go do miski z suchymi składnikami.
  4. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj przy pomocy miksera. Opcjonalnie – na koniec dodaj garść grubo posiekanych migdałów lub innych bakalii i wymieszaj łyżką.
  5. Ciasto umieść w podłużnej formie (opcjonalnie 2 małych formach na chleb) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 45-60 minut.
  7. Po ostygnięciu udekoruj swój piernik w dowolny sposób. Np. pomaluj wierzch melasą i posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub gorzką czekoladą i posyp skórką pomarańczową lub w zupełnie inny sposób.
TIP: Jeśli chodzi o pure z batata lub dyni, to zawsze mam zapas w zamrażalniku, wystarczy je wyjąć i rozmrozić. Jeśli nie masz pure, łatwo je zrobić – wystarczy upiec bataty lub dynię, aż będą miękkie. Można też kupić w słoiku.


Sweet potato/pumpkin gingerbread with molasses

Piernik – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min + 1 h
Serves: 2 x 20 cm cake tin

INGREDIENTS

dry: 2,5 cups of spelt flour 0.5 cup ground almonds 2 tbsp of gingerbread spice* 2-3 tsp of baking soda 1 tsp of baking powder wet: 2 tbsp flaxseed 1 tbsp of apple cider vinegar 1-1,5 cup of sweet potato or pumpkin puree 1/2 cup of coconut oil 1 cup of mulberry molasses** 2 tsp vanilla extract decoration (various options to choose from): molasses + almond flakes or dark chocolate + orange peel or cashew frosting (recipe > here < replace lemon juice with gingerbread spice) * I used my own blend, but of course you can use store bought ** or other molasses or sweet sirup (molasses are better cause of rich taste)

PREPARATION

dry:

  1. Mix in a large bowl with a spoon.
wet:
  1. Set the oven to 190 celsius degree.
  2. Combine freshly ground flaxseed with a few tablespoons of hot water and leave for 10 minutes.
  3. Dissolve the coconut oil by putting a jar into hot water. Pour it into a bowl with dry ingredients.
  4. Then add the remaining ingredients and combine. Optionally – add a handful of chopped almonds or other dried fruits and combine with a spoon.
  5. Place the dough in the form (or 2 smaller ones) lined with baking paper. Put in the oven for about 45-60 minutes.
  6. Leave to cool. Decorate with molasses and sprinkle with roasted almond flakes or with dark chocolate and orange peel.
TIP: I always have some sweet potatoe or pumpkin puree in the fridge, and it's easy to use it – just defrost it. If you do not have frozen puree, it's easy to make – just bake some sweet potatoes or pumpkin until they're soft. You can also buy (in a jar or canned).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.