Piernik z batatem/dynią i melasą
Jest 26 grudnia, spałam do 12 tej, dziś nic nie muszę, ale myślę co by tu jeszcze zjeść… piernik? Ten przepis jest prosty, o ile masz na stanie bataty lub dynię i melasę.
Melasa to produkt uboczny przy produkcji cukru. Ten gęsty, słodki, ciemnobrązowy syrop jest jego zdrowszą alternatywą. Zawiera sporo cennych składników i jeśli w przepisie nie mogę użyć ksylitolu, to sięgam właśnie po nią. Ponieważ ostatnio w moje ręce trafił spory zapas melasy z morwy białej postanowiłam ją przetestować. Klasyczny piernik zawiera miód – którego nie spożywam z wiadomych względów – ale jak dla mnie, w tego typu wypiekach, jego smak idealnie imituje właśnie melasa.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
0,5 szklanki zmielonych migdałów
2 łyżki przyprawy piernikowej*
2-3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
1-1,5 szklanka pure z batata lub dyni
1/2 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka melasy z morwy białej**
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dekoracja (różne opcje do wyboru):
melasa + płatki migdałowe
lub polewa z gorzkiej czekolady + skórka pomarańczowa
lub polewą piernikową z nerkowców (przepis na podobną polewę > tutaj < zastąp sok z cytryny przyprawą piernikową)
*ja użyłam własnej mieszanki, ale oczywiście możesz użyć takiej ze sklepu
**lub innej melasy czy słodkiego syropu (ale polecam melasę, bo daje lepszy, bardziej skomplikowany, lekko wytrawny smak niż np. syrop klonowy)
PRZYGOTOWANIE
suche:
- Wymieszaj w dużej misce za pomocą łyżki.
mokre:
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180-190 stopni (mam strasznie słaby piekarnik, ale jak masz normalny 180 powinno wystarczyć).
- Świeżo mielone siemię lniane zalej kilkoma łyżkami ciepłej wody i pozostaw na 10 minut.
- Olej kokosowy rozpuść, wstawiając słoik do ciepłej wody. Dolej go do miski z suchymi składnikami.
- Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj przy pomocy miksera. Opcjonalnie – na koniec dodaj garść grubo posiekanych migdałów lub innych bakalii i wymieszaj łyżką.
- Ciasto umieść w podłużnej formie (opcjonalnie 2 małych formach na chleb) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na ok. 45-60 minut.
- Po ostygnięciu udekoruj swój piernik w dowolny sposób. Np. pomaluj wierzch melasą i posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub gorzką czekoladą i posyp skórką pomarańczową lub w zupełnie inny sposób.
TIP: Jeśli chodzi o pure z batata lub dyni, to zawsze mam zapas w zamrażalniku, wystarczy je wyjąć i rozmrozić. Jeśli nie masz pure, łatwo je zrobić – wystarczy upiec bataty lub dynię, aż będą miękkie. Można też kupić w słoiku.
Sweet potato/pumpkin gingerbread with molasses
RECIPE
INGREDIENTS
dry:
2,5 cups of spelt flour
0.5 cup ground almonds
2 tbsp of gingerbread spice*
2-3 tsp of baking soda
1 tsp of baking powder
wet:
2 tbsp flaxseed
1 tbsp of apple cider vinegar
1-1,5 cup of sweet potato or pumpkin puree
1/2 cup of coconut oil
1 cup of mulberry molasses**
2 tsp vanilla extract
decoration (various options to choose from):
molasses + almond flakes
or dark chocolate + orange peel
or cashew frosting (recipe > here < replace lemon juice with gingerbread spice)
* I used my own blend, but of course you can use store bought
** or other molasses or sweet sirup (molasses are better cause of rich taste)
PREPARATION
dry:
- Mix in a large bowl with a spoon.
wet:
- Set the oven to 190 celsius degree.
- Combine freshly ground flaxseed with a few tablespoons of hot water and leave for 10 minutes.
- Dissolve the coconut oil by putting a jar into hot water. Pour it into a bowl with dry ingredients.
- Then add the remaining ingredients and combine. Optionally – add a handful of chopped almonds or other dried fruits and combine with a spoon.
- Place the dough in the form (or 2 smaller ones) lined with baking paper. Put in the oven for about 45-60 minutes.
- Leave to cool. Decorate with molasses and sprinkle with roasted almond flakes or with dark chocolate and orange peel.
TIP: I always have some sweet potatoe or pumpkin puree in the fridge, and it’s easy to use it – just defrost it. If you do not have frozen puree, it’s easy to make – just bake some sweet potatoes or pumpkin until they’re soft. You can also buy (in a jar or canned).
BRAK KOMENTARZY