Piernik z pulpy migdałowej

Raz w tygodniu pozwalam sobie na coś słodkiego, często są to rzeczy na ksylitolu albo słodzone owocami. Ale po zrobieniu ricotty w tym tygodniu pozostała mi pulpa migdałowa i musiałam ją jakoś wykorzystać.

Tak wygląda zero waste na kwarantannie w praktyce, masz czas na kreatywność i kombinowanie. Zużywasz wszystko co tylko się da!

Piernik z pulpy migdałowej – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: blacha 22 x 22 cm

SKŁADNIKI

250-280 g pulpy migdałowej*
4 łyżki melasy daktylowej**
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody

*to pozostałość po produkcji domowego mleka migdałowego
**lub innej

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni.
  2. Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę.
  3. Gotowe ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i udekoruj migdałami.
  4. Piecz ok. 30-40 min.
  5. Pozostaw do ostygnięcia.


Almond leftover gingerbred cake

Piernik z pulpy migdałowej – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 40 min.
Serves: 22 x 22 cm cake tin

INGREDIENTS

250-280 g almond okara*
4 tbsp date syrup
3 tbsp of coconut oil
2 tbsp gingerbread spice
2 tsp cocoa powder
1 tsp of vanilla extract
1 tbsp ground flax seed + 2 tbsp hot water

* Leftovers after making almond milk – made out of 2 cups of almonds. You can also use hazelnut okara or any other nut okara.

PREPARATION

  1. Preheat oven to 200 degrees.
  2. Place all ingredients in a bowl and combine until smooth (use blender).
  3. Place batter in a cake tin lined with parchment paper and decorate with almonds.
  4. Bake for about 30-40 min.
  5. Leave to cool.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.