Piernik z pulpy migdałowej
Raz w tygodniu pozwalam sobie na coś słodkiego, często są to rzeczy na ksylitolu albo słodzone owocami. Ale po zrobieniu ricotty w tym tygodniu pozostała mi pulpa migdałowa i musiałam ją jakoś wykorzystać.
Tak wygląda zero waste na kwarantannie w praktyce, masz czas na kreatywność i kombinowanie. Zużywasz wszystko co tylko się da!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
250-280 g pulpy migdałowej*
4 łyżki melasy daktylowej**
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
*to pozostałość po produkcji domowego mleka migdałowego
**lub innej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 200 stopni.
- Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i udekoruj migdałami.
- Piecz ok. 30-40 min.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Almond leftover gingerbred cake
RECIPE
INGREDIENTS
250-280 g almond okara*
4 tbsp date syrup
3 tbsp of coconut oil
2 tbsp gingerbread spice
2 tsp cocoa powder
1 tsp of vanilla extract
1 tbsp ground flax seed + 2 tbsp hot water
* Leftovers after making almond milk – made out of 2 cups of almonds. You can also use hazelnut okara or any other nut okara.
PREPARATION
- Preheat oven to 200 degrees.
- Place all ingredients in a bowl and combine until smooth (use blender).
- Place batter in a cake tin lined with parchment paper and decorate with almonds.
- Bake for about 30-40 min.
- Leave to cool.
BRAK KOMENTARZY