Piernikowe (proteinowe) batony

Korzenne przyprawy to moje ulubione zimowe smaki. Pierniki, ciasteczka, napoje imbirowe, chai, kawa z cynamonem, wszystko to, słodko pachnące odpoczynkiem i lenistwem…

Ale nie dla leniwych dzisiejsze piernikowo proteinowe przysmaki, tylko dla tych co spędzają wieczory na siłowni :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 2h
Ilość porcji: 6-8

SKŁADNIKI

batony:
1/2 szklanki masła migdałowego bez soli i cukru*
1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
4 łyżki białka sojowego (lub innego roślinnego)**
4-6 łyżek melasy daktylowej
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka sojowego

topping:
2 łyżki masła z orzechów nerkowca*
1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
1/2 łyżki oleju kokosowego
szczypta cynamonu

dekoracja:
płatki migdałowe

TIP: *Nie musisz kupować masła migdałowego i z orzechów nerkowca, możesz zrobić samemu poprzez odpowiednio długi czas mielenia ich blenderem. **Jeśli nie potrzebujesz białkowego doładowania, pomiń ten składnik.

PRZYGOTOWANIE

batony:

  1. Wszystkie składniki na batony wymieszaj dokładnie blenderem. Masę umieść w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (mniej więcej 30 x 11 cm) lub prostokątnym naczyniu szklanym. Wyrównaj powierzchnię łyżką. Umieść w lodówce.

topping:

  1. Zmieszaj wszystkie składniki łyżką. Posmaruj gładko wierzch batonów i posyp kruszonymi płatkami migdałowymi. Jeśli chcesz uzyskać efekt ze zdjęć, umieść masę w foliowej torebce, w rogu zrób mały otwór i dekoruj batony rysując dowolny wzór na ich powierzchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.