Piernikowe (proteinowe) batony
Korzenne przyprawy to moje ulubione zimowe smaki. Pierniki, ciasteczka, napoje imbirowe, chai, kawa z cynamonem, wszystko to, słodko pachnące odpoczynkiem i lenistwem…
Ale nie dla leniwych dzisiejsze piernikowo proteinowe przysmaki, tylko dla tych co spędzają wieczory na siłowni :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
batony:
1/2 szklanki masła migdałowego bez soli i cukru*
1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
4 łyżki białka sojowego (lub innego roślinnego)**
4-6 łyżek melasy daktylowej
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka sojowego
topping:
2 łyżki masła z orzechów nerkowca*
1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
1/2 łyżki oleju kokosowego
szczypta cynamonu
dekoracja:
płatki migdałowe
TIP: *Nie musisz kupować masła migdałowego i z orzechów nerkowca, możesz zrobić samemu poprzez odpowiednio długi czas mielenia ich blenderem. **Jeśli nie potrzebujesz białkowego doładowania, pomiń ten składnik.
PRZYGOTOWANIE
batony:
- Wszystkie składniki na batony wymieszaj dokładnie blenderem. Masę umieść w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (mniej więcej 30 x 11 cm) lub prostokątnym naczyniu szklanym. Wyrównaj powierzchnię łyżką. Umieść w lodówce.
topping:
- Zmieszaj wszystkie składniki łyżką. Posmaruj gładko wierzch batonów i posyp kruszonymi płatkami migdałowymi. Jeśli chcesz uzyskać efekt ze zdjęć, umieść masę w foliowej torebce, w rogu zrób mały otwór i dekoruj batony rysując dowolny wzór na ich powierzchni.
Melasa daktylowa to to samo co syrop daktylowy?
Smak powinien być zbliżony, konsystencja może być nieco inna ale spokojnie można tym zastąpić lub inną melasą (trzcinową, buraczaną, z morwy etc.). lub jeśli używasz miodu to miodem.