Pierogi z soczewicą <3

Mój brak patriotyzmu w stosunku do polskiej kuchni narodził się w wieku nastoletnim, w czasie tych świąt co będą niebawem. Nie lubiłam tych wszystkich rybich zwłok pod różnymi postaciami, poza pierogami z kapustą i grzybami oraz bigosem, wszystko fuj i smutek. Dlatego w ramach treningu przed 24tym, powrót do klasyki gatunku, pierogi nadziewane soczewicą. Bo najlepsze one są :)


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: kilkadziesiąt ;)

SKŁADNIKI

nadzienie:
1/4 kg soczewicy brązowej
1/4 kg soczewicy zielonej
2 ziemniaki (opcjonalnie)
6 łyżek margaryny roślinnej (wegańskiej)
1 ząbek czosnku
2 cebule
majeranek
sól
pieprz

ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki mąki białej
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
3 łyżki oliwy lub oleju
1 szklanka ciepłego mleka sojowego
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli

dekoracja:
prażone pestki słonecznika

PRZYGOTOWANIE

nadzienie:

  1. Soczewice i ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Drobno pokrojoną 1 cebulę podsmaż na 4 łyżkach margaryny aż się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek, posmaż jeszcze chwilę.
  3. Do cebuli dodaj odsączoną soczewicę i drobno pokrojone ziemniaki, podsmaż wszystko kilka minut (odparuj wodę).
  4. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  5. Na tej samej patelni na 2 pozostałych łyżkach margaryny podsmaż kolejną drobno pokrojoną cebulę. Dodaj ją do reszty nadzienia i wymieszaj. Nadzienie powinno ostygnąć zanim zaczniesz faszerować nim pierogi.

ciasto:

  1. Mąkę przesiej do wysokiej miski, zrób wgłębienie, wlej olej, dodaj sól.
  2. Mleko i wodę wymieszaj, zagotuj, wlej do mąki i zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj do grubości 2 mm, wytnij szklanką krążki i faszeruj ostudzonym nadzieniem.
  4. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody. Podawaj podsmażone na patelni, posypane prażonymi pestkami słonecznika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.