Pierogi z soczewicą <3

Mój brak patriotyzmu w stosunku do polskiej kuchni narodził się w wieku nastoletnim, w czasie tych świąt co będą niebawem. Nie lubiłam tych wszystkich rybich zwłok pod różnymi postaciami, poza pierogami z kapustą i grzybami oraz bigosem, wszystko fuj i smutek. Dlatego w ramach treningu przed 24tym, powrót do klasyki gatunku, pierogi nadziewane soczewicą. Bo najlepsze one są :)


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: kilkadziesiąt ;)

SKŁADNIKI

nadzienie:
1/4 kg soczewicy brązowej
1/4 kg soczewicy zielonej
2 ziemniaki (opcjonalnie)
6 łyżek margaryny roślinnej (wegańskiej)
1 ząbek czosnku
2 cebule
majeranek
sól
pieprz

ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki mąki białej
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
3 łyżki oliwy lub oleju
1 szklanka ciepłego mleka sojowego
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli

dekoracja:
prażone pestki słonecznika

PRZYGOTOWANIE

nadzienie:

  1. Soczewice i ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Drobno pokrojoną 1 cebulę podsmaż na 4 łyżkach margaryny aż się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek, posmaż jeszcze chwilę.
  3. Do cebuli dodaj odsączoną soczewicę i drobno pokrojone ziemniaki, podsmaż wszystko kilka minut (odparuj wodę).
  4. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  5. Na tej samej patelni na 2 pozostałych łyżkach margaryny podsmaż kolejną drobno pokrojoną cebulę. Dodaj ją do reszty nadzienia i wymieszaj. Nadzienie powinno ostygnąć zanim zaczniesz faszerować nim pierogi.

ciasto:

  1. Mąkę przesiej do wysokiej miski, zrób wgłębienie, wlej olej, dodaj sól.
  2. Mleko i wodę wymieszaj, zagotuj, wlej do mąki i zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj do grubości 2 mm, wytnij szklanką krążki i faszeruj ostudzonym nadzieniem.
  4. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody. Podawaj podsmażone na patelni, posypane prażonymi pestkami słonecznika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skomentuj eat me please Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.