Pierożki dim sum z tofu, kolendrą i grzybami mun

Nazwa dim sum określa sposób przygotowywania jedzenia w postaci małych dań i przekąsek, serwowanych w bambusowych koszach, podawanych z różnymi sosami i dodatkami. Dim sum wywodzi się z południowej części Chin, kuchni kantońskiej.

Tradycja dim sum łączy w sobie wszystko to co lubię najbardziej, herbatę – którą podaje się w dzbankach i napełnia nieskończenie wiele razy w trakcie spożywania posiłku – i jedzenie – w niewielkich porcjach, bardzo różnorodne smaki, jedzone dla przyjemności, powoli celebrowane. Dim sum to różnego rodzaju pierożki, bułeczki, inne małe potrawy i desery, bogactwo smaków, zawijane, klejone, nadziewane, najczęściej robione na parze lub smażone. Podobno było inspiracją dla zachodnich brunch’y. Mam jeszcze jedno skojarzenie, z hiszpańskimi tapas :)

Ponieważ tradycyjne przepisy to głównie mięso i owoce morza :(, warto poeksperymentować z wegańskimi wersjami dim sum. Ja zrobiłam nadzienie na bazie tofu z odrobiną sosu sojowego, świeżej kolendry, imbiru i grzybów mun. Ale polecam przy okazji robienia pierożków przygotować kilka rodzajów nadzienia, różne sosy i jeść, jeść, jeśććććć!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30-40 minut
Ilość porcji: ok. 30 pierożków

SKŁADNIKI

ciasto na pierogi:
1,5 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki z tapioki
2/3 – 1 szklanki wrzącej wody
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
2 kostki tofu
1 łyżka oliwy
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego (lub zwykłego)
1/2 szklanki świeżej drobno posiekanej kolendry
(opcjonalnie) 1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki startego imbiru
1/3 szklanki grzybów mun
1 łyżeczka oleju sezamowego
(opcjonalnie) 1 łyżka mirin lub shaoxing (wina ryżowego)

sos:
1/4 szklanki sosu sojowego bezglutenowego (lub zwykłego)
1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
(opcjonalnie) sambal lub inny ostry sos

PRZYGOTOWANIE

ciasto:

  1. W misce wymieszaj mąki z solą, dodaj do nich olej, wrzącą wodę i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
  2. Kiedy ciasto przestanie parzyć, dokończ proces wyrabiania rękami :)
  3. Gotowe ciasto owiń folią do momentu kiedy będziesz kleić pierożki (dzięki temu nie wyschnie).

nadzienie:

  1. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na łyżce oliwy, w końcowej fazie dodaj drobno posiekany czosnek.
  2. Grzyby mun (jeśli masz suszone) namocz w gorącej wodzie jakieś 10-15 minut. Drobno posiekaj.
  3. Pozostałe składniki umieść w misce, dodaj do nich usmażoną cebulę z czosnkiem i posiekane grzyby mun, dokładnie wymieszaj.

sos:

  1. Wymieszaj składniki ze sobą, gotowe :)

przygotowanie pierogów:

  1. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2-3 mm (im cieńsze tym lepiej, ale zbyt cienkie może się rwać).
  2. Z placka wykrawaj kółka, ja to robię przy pomocy szklanki o średnicy 10 cm. Wielkość pierożków to już Twoja decyzja :P
  3. Każdy krążek napełnij czubatą łyżeczką nadzienia (nie za dużo i nie za mało, jeśli robiłeś zwykłe pierogi to wiesz jak to działa, kwestia wyczucia ;) i zaklej dokładnie. Metody klejenia dim sum to już trochę skomplikowana sprawa, jest kilka metod i chyba najlepiej odpalić sobie film z YT, żeby sobie wybrać tą ulubioną. To akurat film z lepieniem pierożków momo, ale może się komuś przyda.
  4. Gotowe pierożki umieść w bambusowym naczyniu, na kawałku papieru do pieczenia. Naczynie umieść na patelni lub garnku z wodą w momencie kiedy zacznie się ona gotować. Pierożki pod wpływem pary wodnej zmienią się w lekko przeźroczyste, powinno to trwać kilka minut 7-9 (jak będziesz chciał już wyjmować, sprawdź czy ciasto nie jest surowe).
    Jeśli nie posiadasz bambusowego naczynia (można je nabyć w sklepach z żywnością azjatycką lub w internecie) możesz sobie poradzić przy pomocy innego naczynia do gotowania na parze (sklep na „I” ma takie w swojej ofercie), albo wstawić metalową małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pierożkami do wysokiej patelni typu wok i przykryć przykrywką (tak też się da). Jest jeszcze opcja, że posiadasz parowar, lucky U! wiesz co robić :)
  5. Gotowe pierożki możesz serwować w bambusowym naczyniu lub na talerzach, koniecznie w towarzystwie sosów, parowanych warzyw, posypane podprażonym sezamem. Jako napój oczywiście herbata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • berbes

    Wygląda przepięknie! Jakiego tofu używasz – naturalne, marynowane, miękkie twarde? Polecasz jakąś konkretną firmę?

    • eat me please

      Dzięki :) to akurat było naturalne ze sklepu Asia Tasty (sklep z żywnością azjatycką, Plac Żelaznej Bramy 1, Warszawa), ono jest takie średnio miękkie, ale myślę, że standardowa polsoja też dałaby radę w tym przepisie.

  • Klaudia

    Dzień dobry,
    Zrobiałam ciasto według przepisu, lecz z ciasta nic nie wyszło, ponieważ bardzo się kruszyło , mimo późniejszego ratowania ciasta z wodą i mąką na przemian. Czy ma Pani uwagi dlaczego ciasto się kruszyło?

    • eat me please

      Jeśli składniki były jak w przepisie i stosowała się Pani do niego (gorąca woda jest tu ważnym czynnikiem) to szczerze nie mam pojęcia czemu się kruszyło :( Robiłam je wiele razy i zawsze na świeżo wychodziły dobrze, a ciasto było mega elastyczne.