Pietruszkowe pesto z fasolką

Pierwszym jakie jadłam było pesto alla genovesa – włoski sos na bazie oliwy, bazylii, parmezanu i orzechów piniowych. Kolejnym które poznałam było czerwone pesto sycylijskie z suszonymi pomidorami. Potem odkryłam, że podobny sos można zrobić z zupełnie różnych, sezonowo dostępnych składników, w 100 % pochodzenia roślinnego. W sklepach i na targowiskach w godzinach wieczornych nie zawsze znajdziesz świeżą bazylię, ale za to na bank pęczki natki pietruszki. Dlatego właśnie wylądowała w pesto, daniu dla osób cierpiących na brak czasu, posiadających blender ;)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

3 szklanki posiekanej pietruszki
1/4 szklanki podprażonych pestek słonecznika i dyni
1/4 szklanki migdałów
2 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki wody
sól do smaku

+ np. zielona fasola szparagowa

TIP: Poza fasolką do pesto idealnie pasują ziemniaki lub brokuły.

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę (lub inne warzywa) ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie lub na parze.
  2. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i umieść w blenderze.
  3. Dodaj pozostałe składniki poza solą i zblenduj.
  4. Na koniec dodaj sól.
  5. Przed podaniem ugotowaną fasolę (lub inne warzywa) i pesto wymieszaj dokładnie w misce.
  6. Podawaj jako zimną przystawkę.


Parsley pesto with green beans

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

3 cups chopped parsley
1/4 cup roasted sunflower and pumpkin seeds
1/4 cup almonds
2 tbsp of yeast flakes
3 tbsp lemon juice
1/4 cup olive oil
1 garlic clove
1/4 cup water
salt to taste

+ green beans (or other vegetables)

TIP: Pesto fits perfectly to potatoes or broccoli too.

PREPARATION

  1. Beans (or other vegetables) cook separately in lightly salted water.
  2. Wash parsley, dry, chop and place in a blender.
  3. Add remaining ingredients except salt and blend until smooth.
  4. Finally, add salt.
  5. Cooked beans (or other vegetables) & pesto mix thoroughly in a bowl just before serving.
  6. Serve as a cold appetizer.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.