Piña colada – hello sunshine

Tęsknię za oceanem, za każdym morzem, za każdym lękiem który przychodzi w momencie kiedy jestem w nim, a woda robi się coraz ciemniejsza. Powrót do rzeczywistości, rower, słońce, warszawska plaża, ratuje sytuację stara piosenka http://www.youtube.com/watch?v=ogDwk_q6wKg.

Na plaży najlepiej smakuje piña colada, ze słomką i odrobiną piasku przyklejonego do dna zimnej butelki. Ananas to owoc kontrowersyjny, albo się go kocha albo nie cierpi. Należałam zawsze do tej drugiej grupy, dopóki nie poznałam jak smakuje w zestawieniu z kokosem. To jedyna forma w jakiej go akceptuję, w jakiej zyskuje nowy wymiar i przestaje być tylko zbyt słodkim, lepkim owocem w brzydkim kolorze. Ponieważ mam słabość do tego smaku, musiałam stworzyć ciasto które spowoduje, że powróci cały ten plażowy state of mind.

To taki trochę sernik na zimno o chrupiącym bezglutenowym spodzie z orzechów i migdałów. Na całe ciasto o średnicy 20 cm użyłam dosłownie 6 łyżek syropu z agawy (ilość tą można oczywiście dowolnie zmodyfikować) i 1/3 szklanki daktyli. Przepis może z pozoru wydać się skomplikowany, ale nie jest, obiecuję że smak ciasta wynagrodzi ci ten czas spędzony w kuchni.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 1,5 h
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

spód:
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki orzechów laskowych (lub innych)
1/3 szklanki daktyli
4 łyżki oleju kokosowego

warstwa kokosowa:
400 ml mleka kokosowego
400 ml mleka sojowego
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki agaru

warstwa ananasowa:
1/2 lub 2/3 dojrzałego ananasa
1 łyżeczka agaru
1/4 szklanki wody
2 łyżki syropu z agawy
+ 1/3 warstwy kokosowej

dekoracja:
pozostała część ananasa
wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Daktyle namocz w ciepłej wodzie.
  2. Rozpuść olej kokosowy – wstaw słoik z olejem pod ciepłą wodę lub umieść go w garnku do połowy wypełnionym wodą i podgrzewaj aż stanie się płynny.
  3. Migdały oraz orzechy zmiel na małe kawałki pod koniec dodaj namoczone daktyle oraz olej kokosowy, miksuj do momentu uzyskania w miarę jednorodnej masy.
  4. Masę umieść w blaszce i dokładnie rozprowadź dociskając łyżką. Powstanie w ten sposób spód twojego ciasta.

warstwa kokosowa:

  1. W rondelku zmieszaj wszystkie składniki. Gotuj na małym gazie do momentu zagotowania, aż masa będzie jednolicie zmieszana (możesz sobie pomóc blenderem ręcznym).
  2. Gotową masę można sprawdzić czy odpowiednio gęstnieje – wstawiając jedną łyżeczkę do lodówki na 5 minut – jeśli jej konsystencja zmieni się w „stałą” jest OK.
  3. Pozostaw chwilę do ostygnięcia co jakiś czas mieszając, 2/3 masy wylej na spód ciasta i wstaw do lodówki na ok 5-10 minut. Pozostałą część wykorzystasz do masy ananasowej.

warstwa ananasowa:

  1. Ananasa pokrój w kostkę, umieść w garnku wraz z 2 łyżkami syropu z agawy, gotuj chwilę na małym gazie aż stanie się w miarę miękki.
  2. Następnie zblenduj dodaj agar, wodę oraz 1/3 masy kokosowej. Pogotuj chwilę i odstaw z gazu do ostygnięcia.
  3. Lekko ciepłą masę ananasową wylej na zastygniętą już kokosową i wstaw ponownie do lodówki na kolejne 5-10 minut.
  4. Gotowe ciasto posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj kawałkami ananasa. Ja trzymam je w lodówce, bo lubię jak jest zimne, ale dzięki agarowi w temperaturze pokojowej ciasto nie traci swoich walorów estetycznych więc można spokojnie trzymać je poza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.