Placki bananowe (pancakes)
Pancake day, fasnacht, mardi gras, ostatki… niezależnie od miejsca w jakim się obecnie znajdujesz, dziś możesz sobie pozwolić na odstępstwa od diety! A ponieważ tradycyjne amerykańskie pancakes są na białej mące i zbyt dużej – jak dla mnie – ilości proszku do pieczenia, zrobiłam równie puszyste i o wiele zdrowsze – placki bananowe. Użyłam bezglutenowych płatków owsianych – zamiast mąki – i kamienia winnego (wodorowinian potasu) – zamiast proszku do pieczenia. Banany aż 2, bo chciałam żeby były wyczuwalne ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 dojrzałe banany
1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych*
2/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
2 łyżki siemienia lnianego
1/2-1 łyżeczki kamienia winnego**
szczypta soli
+ 0,5-1 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
*np. takie marki Provena
**możesz zastąpić proszkiem do pieczenia
TIP: płatki owsiane możesz zastąpić w połowie ilości białkiem roślinnym w proszku ;)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki zblenduj ze sobą.
- Pozostaw ciasto na ok. 10 minut.
- Smaż na odrobinie ulubionego tłuszczu (lub bez jeśli masz dobrą patelnię).
- Podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym, sokiem z cytryny i orzechami lub gorzką czekoladą bez cukru.
Banana gluten-free oat pancakes
RECIPE
INGREDIENTS
2 ripe bananas
1 cup of gluten-free oatmeal *
2/3-1 cup unsweetened vegetable milk
2 tbsp ground flaxseed + 4 tbsp warm water
1 / 2-1 tsp cream of tartar **
pinch of salt
+ 0.5-1 teaspoons of cinnamon (optional)
* E.g.. Provena gluten-free jumbo oats
** you can replace with baking powder
TIP: oatmeal can be replaced halfway with vegetable protein powder ;)
PREPARATION
- In a big bowl blend all ingredients together.
- Leave the dough for about 10 minutes.
- Fry with a little bit of your favorite oil (or without – if your pan is good enough).
- Serve with fresh fruit, maple syrup, lemon juice and nuts or dark chocolate (without sugar).
BRAK KOMENTARZY